Dotze centres residencials i assistencials de gent gran de diferents punts del territori han implantat un sistema pioner que busca augmentar la qualitat de vida dels usuaris amb una atenció més personalitzada. Sota el nom de "Tu decideixes com vols envellir", cada persona pot prendre decisions sobre el seu dia a dia, com ara hàbits i activitats de lleure, per fomentar la seva autonomia. Un estudi ha constatat que tots els enquestats -d'una mostra de 200 persones- senten que ha millorat el seu estat d'ànim i que un 96% reconeixen ser força o més feliços. Els centres estan gestionats per l'empresa pública Sumar.

Una de les principals diferències del programa és que "les persones no ingressen a una residència, sinó que vénen a viure a un altre lloc, on podrà decidir el seu dia a dia", explicava la coordinadora d'aquest programa pioner a Catalunya, Elisenda Serra. Així, els usuaris veuen com per exemple no s'han de llevar o anar a dormir seguint els horaris marcats de forma generalitzada i que poden decidir aspectes de la seva vida quotidiana, com ara les activitats de lleure o la higiene. Serra explicava com els usuaris valoren per exemple poder menjar de tant en tant un ou ferrat amb patates o anar-se a dutxar tots sols, detalls que poden semblar irrellevants però que els millora la qualitat de vida.

Així ho constata un estudi que han fet per conèixer l'impacte d'aquesta nova metodologia basant-se en les enquestes personalitzades a 200 usuaris i familiars. El resultat és que més del 90% dels enquestats consideren que decideixen molt més el seu dia a dia -així ho confirmen un 80% dels seus familiars- alhora que un 96% assegura sentir-se força o més feliç que abans.

El perfil dels enquestats és sobretot de persones de 80 a 90 anys. L'estudi s'ha fet a onze residències i centres assistencials de diferents punts de Catalunya. Una part important estan a la demarcació de Girona, a municipis com ara Sant Hilari de Sacalm, Portbou, Agullana o Camallera.