Les pernoctacions en allotjaments extrahotelers -càmpings, apartaments i turisme rural-a les comarques de Girona han crescut el mes d'agost un 6% respecte al mateix període de l'any passat. L'increment, dos punts per sobre de la mitjana de l'Estat, s'ha degut essencialment al creixement del turisme estranger, que ha compensat àmpliament la caiguda del nacional, en el qual s'inclouen els turistes catalans i els espanyols. A més, la província de Girona va ser la primera de l'Estat en pernoctacions a càmpings i a establiments rurals.

En total, els establiments turístics no hotelers de les comarques de Girona han arribat el mes d'agost a les 3.669.615 pernoctacions, per les 3.464.483 d'un any abans. Més de 200.000 pernoctacions d'increment que suposen un creixement del 6%. A més, el creixement ha tingut lloc en cadascun dels tres subsectors.

Els apartaments de lloguer han passat de les 849.416 a les 982.836 pernoctacions, un 15,7% més. Ha sigut bàsic per aconseguir-ho l'increment de pernoctacions de turistes estrangers, que han arribat a 687.654, 150.000 més que l'agost de 2013. Per contra, les de turistes nacionals han anat a la baixa.

Un fenomen similar ha passat en els càmpings, que han vist un increment únicament del 2%, arribant a les 2.587.249 pernoctacions. I això gràcies també al turisme estranger, que amb 100.000 més que l'any anterior ha compensat la caiguda de 50.000 pernoctacions nacionals.

Pel que fa al turisme rural, les 99.530 pernoctacions suposen un important creixement del 27,2%. Si bé en aquest cas l'increment ha sigut tant en turistes nacionals com foranis, el d'aquests últims ha sigut força més notable, ja que les 45.598 pernoctacions suposen un increment respecte a l'any passat del 71,7%. El turisme rural està aconseguint promocionar-se de forma efectiva entre els estrangers, i el que fins fa poc era ocupat sobretot per catalans i espanyols, ara està ja quasi a meitat i meitat.

22,5 milions a tot l'Estat

Les pernoctacions en allotjaments turístics extrahotelers (apartaments, càmpings i allotjaments de turisme rural) del conjunt de l'Estat superen els 22,5 milions a l'agost, un 4,1% més que en el mateix mes de 2013. Segons les enquestes d'ocupació en allotjaments turístics extrahotelers, que va publicar ahir l'Institut Nacional d'Estadística (INE), les pernoctacions de nacionals augmenten un 3,5% i les d'estrangers un 4,6%. L'estada mitjana és de 6 pernoctacions per viatger. En el període agregat de juliol i agost les pernoctacions creixen un 1,5% respecte al mateix bimestre de 2013. Les de residents pugen un 2,4% i les de no residents un 0,7%.

Canàries va liderar a l'agost l'ocupació en apartaments turístics, amb més de 3,1 milions de pernoctacions; Castella i Lleó és el destí preferit com a destí rural i Catalunya lidera el major nombre de pernoctacions en càmpings.

Per tipus d'establiment, en apartaments turístics els destins preferits van ser a més de les Canàries, Balears, Comunitat Valenciana, Catalunya i Andalusia, tots ells amb més d'un milió de pernoctacions.

Per zones turístiques, l'illa de Mallorca és el destí preferit, amb més d'1,2 milions de pernoctacions i una ocupació del 92,2% dels apartaments oferts.

Els punts turístics amb major nombre de pernoctacions l'agost són els municipis canaris de San Bartolomé de Tirajana, Arona i Ties.

Catalunya és el destí preferit en càmpings, amb més de 4,9 milions de pernoctacions, un 5,2% més que l'agost de 2013, i La Rioja és la comunitat amb el major grau d'ocupació, el 70,9% de les parcel·les ofertes.

Per zones turístiques, la Costa Brava és el destí preferit, amb més de 2,4 milions de pernoctacions, igual que la província en general, amb 2,58.