Canviar les vides pròpies per canviar el món. La directora de desenvolupament social de Cáritas espanyola, Anna Abril, va reivindicar un dels lemes de l'organització que reclama "viure de forma senzilla perquè altres puguin senzillament viure". Abril va remarcar que els voluntaris de Càritas han de ser "coherents amb la forma de viure" i han de ser "coneixedors de la realitat per poder ajudar". També va reivindicar "fer xarxa amb altres persones i institucions. Prescindir de l'individualisme". Per això va concloure que "estem en una economia de l'exclusió. Contra això, lluitem conjuntament".

Amb més de 1.000 voluntaris de Càritas de tot Catalunya, l'auditori del Palau de Congressos de Girona va acollir les Jornades de Trobada i Formació de Càritas Catalunya. Aquestes jornades estan incloses dins la programació de les celebracions amb motiu dels 50 anys de Càritas diocesana de Girona.

Montse Claveria, de Càritas Lleida, va donar la benvinguda a tots els assistents en nom de l'organització, amb el desig que les jornades siguin un espai per conviure, compartir experiències i vivències, al mateix temps que s'aprèn i es construeixen espais d'esperança. El director de Càritas Girona, Ramon Barnera, va expressar l'agraïment per una tan alta participació en nom d'una terra d'acollida com és Girona. Per a Càritas Girona, la celebració de les jornades suposa tot un repte i, al mateix temps, una gran satisfacció.

La presidenta de Càritas Catalunya, Carme Borbonés, va recordar el compromís de Càritas vers les persones més desafavorides, per això, va dir, "és bo rebre tota aquella formació que faciliti el millor possible l'ajuda que s'espera de nosaltres".

El delegat de Càritas d'Urgell i President de la Comissió de Formació i Voluntariat de Càritas Catalunya, Josep Casanova, va recordar, com va dir el papa Benet XVI, que "cooperar és compartir" ja que ens necessitem els uns als altres.