La Diputació de Girona té previst explorar noves vies d'ajuda al finançament dels consells comarcals, amb el corresponent vistiplau de la Generalitat, i, paral·lelament estudiar fórmules per traspassar directament als ens supralocals tasques que actualment fa la Diputació de manera externalitzada. Aquestes són les dues principals conclusions a les quals van arribar a la trobada d'ahir dijous a la tarda representants de la Diputació de Girona i dels vuit consells comarcals gironins. En representació de la Diputació hi eren presents el president, Joan Giraut, i els vicepresidents Miquel Noguer i Xavier Soy. I en representació dels consells, els vuit presidents: Ramon Moliner, de la Cerdanya; Miquel Rovira, del Ripollès; Xavier Sanllehí, de l'Alt Empordà, Jordi Xargay, del Pla de l'Estany; Jaume Busquets, del Gironès; Joan Espona, de la Garrotxa; Joan Català, del Baix Empordà, i Salvador Balliu, de la Selva.

Aquest estiu, la Diputació ja va acordar destinar 3,4 milions d'euros als 8 consells comarcals per tal que puguin invertir en assistència jurídica, administrativa, econòmica i tècnica als municipis, així com fer actuacions en matèria de salut pública (com ara recollida d'animals domèstics, fonts d'aigua naturals, etc), acció social, promoció econòmica i transport escolar. L'ajut es va concretar en 481.977 € al Consell Comarcal de la Garrotxa; 225.776 €, al de la Cerdanya; 382.892, al del Baix Empordà; 470.797, al del Gironès; 280.292, al del Pla de l'Estany; 288.596, al del Ripollès, 676.819, al de l'Alt Empordà, i 580.121, al de la Selva.

Ara fa un any, durant una trobada a Ripoll, la Diputació i els consells comarcals gironins es van manifestar a favor de mantenir els consells com a administració supralocal més propera als ciutadans.