Artur Mas va dir ahir a Olot: "Fa quatre anys que sóc president de la Generalitat i encara no m'havia trobat en la inauguració d'un hospital". Així va començar el discurs d'inauguració de l'hospital d'Olot, començat el 2009). D'aquesta manera, el president va ressaltar la priorització que suposa la posada en servei del nou Hospital d'Olot en un moment complicat pel que fa a recursos públics. "Només -va definir-, es poden atendre totes aquelles necessitats que són fonamentals". Així doncs, va continuar: "Estic segur que quan el Catsalut va decidir impulsar el nou hospital d'Olot va entendre que era una prioritat".

Mas va exposar la situació del sistema públic català, del qual va ressaltar la sanitat. "Amb el 16 o 17% menys de diners que anys enrere -va indicar- l'afectació de la crisi ha estat la menor possible". La causa de la bona nota de la sanitat catalana, segons ell, té l'origen en els professionals. "Marquen -va afirmar - la diferència del que podia ser una mediocritat i, en canvi, és un bon servei". Sobre el procés de creació de la sanitat catalana va dir: "Quan Catalunya disposa dels instruments correctes fa les coses bé".

El context difícil, pel qual, segons va assenyalar, passa la sanitat i tot el sistema públic deriva entre d'altres de la recentralització cap a l'Estat. "Hem pogut fer un hospital -va afirmar-. Sí!". Això no obstant va avisar que en el cas de continuar la recentralització inauguracions com la d'ahir "cada vegada seran -va preveure- més en precari".

Abans del parlament del president, Josep Maria Corominas (alcalde d'Olot per CiU) va avisar que el seu parlament seria de sentiments. Així doncs, va recordar el moment, en el qual uns quants professionals de l'hospital i Dolors Ros (regidora de Salut del PSC) van lliurar un llibre blanc de les necessitats sanitàries d'Olot i de la Garrotxa a Xavier Pomés (conseller de Governació pel PSC). En essència, el llibre exposava que l'actual hospital de 9.000 m2 i situat al mig de la ciutat no tenia capacitat física per acollir els serveis d'una sanitat moderna. Així doncs, van transmetre la necessitat de fer un nou hospital a la perifèria.

A partir del llibre blanc va dir: "Va venir el temps de Marina Geli (consellera de Sanitat pel PSC) quan el projecte va prendre forma".

Els actors principals

Marina Geli, ahir, era a les primeres files formades per autoritats i treballadors que omplien la sala d'actes del nou hospital. Va declarar: "Nosaltres el vàrem projectar i començar en plena crisi", Va concretar: "Ho vàrem pensar el 2004 o el 2005, el vàrem començar el 2009". Va opinar que ha tardat a poder estar equipat. Va acabar: "La gent de la Garrotxa se'l mereixia i aquí el tenim".

Quam Mariana Geli era al costat del president José Montilla i els actuals 27.000 m2 del nou hospital només eren una pedra, l'alcalde d'Olot era Lluís Sacrest (PSC). Sacrest ahir es va mostrar molt satisfet. "Vàrem posar la primera pedra d'un gran i dificil projecte -va dir--i s'ha completat avui".

Un altre dels actors presents a l'acte, Carles Puig (director del nou Hospital ) va aprofitar per definir: "El trasllat de malalts es fàra el dissabte 15 de novembre". Es farà amb ambulàncies i amb vehicles adaptats i durarà tot el dissabte. El diumenge dia 16 de novembre, els malats ja seran a l'Hospital nou. En conseqüència, les urgències del dia 16 seran ateses a l'hospital nou. Puig va indicar que el matí del dilluns dia 17 per als sanitaris i malalts d'Olot i de la Garrotxa ja començarà dins el nou Hospital d'Olot i comarcal de la Garrotxa.