Un robot desenvolupat pel Centre d'Investigació en Robòtica Submarina (CIRS) de la Universitat de Girona, l'Sparus II AUV, ha guanyat l'euRathlon, una competició d'àmbit europeu en robòtica submarina en què participen equips amateurs als que es plantegen reptes d'aplicació real. El concurs s'ha convertit en un referent per als centres de recerca, institucions i empreses.

El robot de la UdG es va imposar en quatre de les cinc jornades de la competició, que s'ha celebrat del 29 de setembre al 9 d'octubre a La Spezia, Itàlia. Va superar tot tipus de proves: navegació autònoma, seguiment de parets, localització i manipulació d'estructures submergides, entre d'altres.

De les cinc jornades de competició, el comitè de jutges -format per especialistes en diversos camps de la robòtica, l'enginyeria i la tecnologia naval- van atorgar a l'Sparus II AUV quatre primeres posicions i una segona posició il 'equip de la Universitat de Girona es va proclamar guanyador absolut de l'euRathlon.

Els integrants de l'equip guanyador són Guillem Vallicrosa (estudiant de doctorat), Juan David Hernández (estudiant de doctorat), Igor Peric (estudiant del màster ViBOT), Eduard Vidal (estudiant del màster ViBOT), Èric Pairet (estudiant del Grau en Electrònica), Carles Candela (enginyer i supervisor) i Marc Carreras (professor i supervisor). Conjuntament van preparar l'Sparus II AUV perquè fos capaç de superar tota mena de proves. El robot té capacitat per a operar fins a 200 metres sota l'aigua.

El segon classificat va ser l'equip Avalon del Centre d'Innovació en Robòtica de Bremen (DFKI), a Alemanya, i en tercera posició va quedar l'equip SAUC'ISSE de la Universitat Ensta Bretagne (França).

Dos models desenvolupats

El Centre d'Investigació en Robòtica Submarina (CIRS) treballa des de fa més de 20 anys en el desenvolupament de robots submarins autònoms. En l'actualitat té dos models en funcionament. Es tracta del Girona 500 AUV, plataforma en fase precomercial utilitzada principalment per a tasques de recerca a profunditats de fins a 500 metres; i l'Sparus II AUV.