Els Agents Rurals de la Garrotxa han denunciat un ramader de Mieres per tenir porcs hibridats entre senglars i vietnamites sense cap mena de control sanitari ni legal. Els animals vagaven lliurement per les zones agrícoles i forestals de la zona, fet que va provocar nombrosos danys en camps i masies de l'entorn. Els agents rurals també es van endur el bestiar, tal com estableix la normativa actual.

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat treballa per evitar la presència d'aquests híbrids a Catalunya perquè, un cop barrejats, es reprodueixen amb més facilitat, i dificulten encara més el control de les poblacions de porc senglar.

Per tenir un porc vietnamita, que eren originàriament animals de companyia, cal una autorització per a la tinença i cria que en els últims anys s'ha expandit perquè algunes persones el tenen com a mascota.

Aquest fet i la desconeixença de la normativa agrícola i ramadera han comportat que hagin proliferat notablement per zones forestals i agrícoles de Catalunya en ser abandonats o fer-se escàpols.

En llibertat, aquests dos tipus d'animals, els porcs senglars i vietnamites, es poden entendre perfectament. Com també passaria amb un porc de granja, arriben a tenir descendència genèticament viable. Els descendents dels senglars i els vietnamites poden seguir criant i barrejant-se i fer que la població resultant sigui més prolífica, i que encara hi hagi més individus dels actuals.

El Departament d'Agricultura assegura que és conscient d'aquesta problemàtica, que fa encara més complexa una situació prèvia de superpoblació de senglars a la major part del país.

Aquest encreuament, doncs, suposa un risc perquè afecta la puresa del senglar i molt especialment perquè fa que les poblacions resultants siguin encara més prolífiques.

Programa de captures

És per això que el Departament d'Agricultura treballa per evitar la presència de porcs vietnamites i d'híbrids al territori de Catalunya. A finals del 2013, es va posar en marxa un programa segons el qual els Agents Rurals s'encarreguen de capturar els porcs vietnamites i els híbrids.

Quan és possible, s'intenta reubicar-los però sovint els animals acaben essent sacrificats. La regulació de caça de la temporada 2014/2015 estableix que el porc vietnamita ensalvatgit i els seus híbrids poden ser caçats durant les batudes de seglar en període hàbil de caça.