La Llei de la Dependència ha quedat tocada de mort. Gairebé 2.000 persones que ajudaven els seus familiars han perdut la protecció de la seguretat social. El diputat socialista per Girona, Àlex Sáez, considera que "Rajoy s'ha desentès de les persones dependents, reduint dràsticament el finançament del sistema, posant en risc la seva sostenibilitat, retallant drets i desmantellant la llei".

El diputat del PSC per Girona al Congrés, Àlex Sáez, va denunciar ahir que el nombre d'altes de cuidadors no professionals de persones dependents a la Seguretat Social a la demarcació de Girona ha davallat en 1.952 persones des que governa el PP. Al conjunt de Catalunya, les retallades del PP han suposat passar de 26.596 persones afiliades a 2.463, un 90,73% menys.

Segons les dades oficials del mateix Govern l'evolució de cuidadors no professionals de persones dependents afiliats a la Seguretat Social a les comarques gironines va passar de 2.163 persones l'any 2011 a tan sols 211 el juliol d'enguany. Aquesta xifra representa la pèrdua d'un 90,24% de les persones afiliades a la seguretat social com a cuidadors a la demarcació. En aquest sentit, Sáez va denunciar que el PP ha executat "un autèntic desmantellament de la llei de dependència" davant del qual ha reiterat el compromís dels socialistes per "salvar la llei i garantir els drets de les persones en situació de dependència".

Aquesta retallada practicada pel Govern del PP en matèria de dependència es demostra de manera contundent en la disminució dels pressupostos destinats a la llei i a les prestacions per als beneficiaris. Així, en aquests moments més de 177.000 dependents amb dret reconegut estan desatesos, mentre que unes 314.000 persones més amb grau 1 reconegut es veuen perjudicades pels retards sine die en el calendari d'aplicació de la llei.

Un perillós canvi de model

Respecte a aquesta qüestió, el diputat socialista va afirmar que "amb l'excusa de la crisi estem assistint a un perillós canvi de model que demostra que el PP i el Govern de Rajoy menystenen els més vulnerables. L'executiu popular ha desatès les persones en situació de dependència reduint dràsticament les aportacions del Govern per finançar la llei i retallant serveis i prestacions".

"Es necessari -va afirmar Sáez- garantir de manera efectiva el dret de les persones en situació de dependència". Va criticar que "retallar també en dependència és un absurd ja que el desenvolupament de la llei també suposaria la creació de nous llocs de treball i la generació de nova ocupació".