La Universitat de Girona, a través de la seva Oficina de Cooperació per al Desenvolupament, s'ha posat en marxa per recaptar fons i evitar l'exclusió de cap alumne amb necessitats econòmiques del servei de menjador escolar. El projecte, que s'ha coordinat amb els serveis educatius i socials de la Generalitat i dels ajuntaments, s'ha fixat com a objectiu inicial aconseguir 34.000 € anuals. Amb aquests diners, el delegat del Rector d'Igualtat, Gènere i Cohesió Social, Ignasi Vila, va explicar que es pot cobrir la meitat del preu del menjador per a 100 estudiants.

"A l'Escola, un plat a taula" és el nom d'una campanya que gira al voltant d'activitats lúdiques i esportives, que s'obriran aquest cap de setmana amb un Torneig de pàdel contra la fam. Aquest es disputarà dissabte i diumenge a les pistes del Servei d'Esports de la UdG -situat al Campus de Montilivi- i s'organitzarà en una primera jornada amb una fase de grups de 4 parelles que, entre les 10 del matí i les 10 de la nit, jugaran tres partits seguits de 30 minuts; l'endemà al matí, tindrà lloc una final eliminatòria.

Paral·lelament, i en col·laboració amb la Federació Catalana d'Escacs, també s'està organitzant el torneig d'escacs "Mat a la fam", que es realitzarà en diferents municipis de les comarques de Girona encara per concretar. La voluntat d'acostar la seva tasca al territori és una de les motivacions que hi ha al darrere d'aquesta iniciativa i d'altres que es puguin organitzar. Fins el moment, s'ha contactat amb una vintena d'ajuntaments, als quals s'ha deixat clar que volen que el destí dels diners que es recaptin "sigui les necessitats del seu municipi". Així ho va especificar Vila, qui va aclarir que "els ajuntaments ens diuen que tenen unes necessitats brutals". A més d'administracions locals, la Universitat també ha contactat, per exemple, amb el Consorci de Benestar Social del Gironès.

Ahir, la responsable de l'Oficina de Cooperació al Desenvolupament de la UdG, Sílvia Lloveras, i el cap dels Serveis d'Esports, David Grau, van presentar la campanya solidària al costat d'Ignasi Vila. Aquest últim va remarcar que la seva voluntat és "contribuir" a l'esforç econòmic que realitza el Departament d'Ensenyament i d'altres administracions.

Beques insuficients

En la presentació de "A l'Escola, un plat a taula" es va ressaltar que, malgrat que la Conselleria augmenta les beques menjador, "encara està molt lluny de cobrir totes les necessitats alimentàries de l'alumnat d'educació Infantil i Primària de Catalunya". Els promotors de la iniciativa solidària també van recordar les últimes dades de la Sindicatura de Greuges i de la Unicef sobre pobresa infantil: la primera institució va alertar que un 23,7% d'infants estava en situació de risc, mentre que la segona va apujar aquest índex fins al 27,5%.

Davant aquest fet, els promotors de la campanya per ajudar a sufragar el menjador escolar a Girona, van lamentar que les beques que cobreixen el 100% de la despesa "continua sent un nombre petit del conjunt de subvencions" i van criticar que la majoria només assumeix la metitat del cost.

Més enllà d'aquesta iniciativa, des de la UdG també es projecta crear un aplicatiu que informi dels projectes solidaris que desenvolupa o un distintiu per a empreses, comerços o entitats que s'hi impliquin.