La temperatura de l´aigua del mar a l´Estartit ha arribat aquesta setmana als 21,7 graus, la temperatura més alta que s´hi ha registrat a mitjan d´octubre en els últims quaranta anys. L´observador meteorològic i col·laborador de l´Institut de Ciències del Mar Josep Pascual ha assenyalat que aquest valor, més propi d´un mes de juliol, exemplifica una situació que es pot generalitzar al conjunt de la costa gironina.

Pascual gestiona les estacions meteorològiques de l´Estartit i Torroella de Montgrí, des de les quals recull dades «fiables» des de fa quatre dècades. Fins ara, però, aquestes dades no incloïen cap registre com els gairebé 22 graus que l´aigua del mar va assolir dimecres. De moment, i a l´espera de tancar el mes, la mitjana de la temperatura de l´aigua superficial del mar és de 20,3 graus, per sobre dels 17,2 habituals per a la segona desena d´octubre.

Màximes registrades

Pel que fa a les causes que poden explicar aquest fenomen, l´expert va remarcar la confluència de dos factors determinants: «un estiu molt peculiar» i un començament de tardor amb unes temperatures suaus i, sobretot, absència de tramuntana.

La peculiaritat de l´estiu referida per Pascual es troba en el fet que van dominar els núvols, la pressió atmosfèrica va ser baixa i va ploure molt, ja que van arribar aires freds del nord. En canvi, el temps es va estabilitzar al setembre, les precipitacions es van frenar i tot plegat ha fet que les temperatures es mantinguin.

Amb aquesta situació, el meteoròleg va remarcar que un element clau és que des de fa setmanes no hi ha hagut tramuntanades importants; en canvi, «els vents han vingut de garbí» -va apuntar. Josep Pascual va aclarir que «això ha fet que es mantingués una temperatura que a l´estiu no va ser massa alta, però que per ara sí que ho és».

L´observador meteorològic de l´Estartit va ressaltar que aquest any es viu una «situació extraordinària» i que els 21,7 graus que s´han registrat són més habituals del juliol i 3 graus per sobre del normal a partir del 10 d´octubre.

Pascual va ressaltar que aquesta temperatura s´ha superat en cinc mesos d´octubre d´anys anteriors -el dia 2 de 1990 es va arribar als 22,8 graus, l´1 de 1997 als 22,2, el 5 i el 2 de 1998 i 1999 als 22 i el 3 de 2011 als 21,9-, però aquest fet sempre s´havia produït durant els deu primers dies del mes però mai més tard. El normal és que a partir del dia 10 la temperatura baixi, va remarcar el meteoròleg.

A nivell anecdòtic, Josep Pascual va explicar que l´anormalitat de la situació ha fet que un col·lega de Tarragona li hagi fet notar que, a diferència del que sol passar, aquests dies la temperatura de l´aigua del mar de Girona ha superat la del sud.