Tots els municipis gironins que no tenen institut ja han proposat al Govern locals on poder votar el 9-N. El llistat, que ja es troba damunt la taula del Departament de Governació, inclou equipaments de 171 municipis (com ara centres cívics, locals socials i -fins i tot- alguna escola). Des de dissabte, la Delegació del Govern s'ha anat reunint amb els alcaldes perquè aquests municipis no quedessin sense col·legi electoral. La resposta que s'ha rebut ha estat massiva. Independentment del color polític, els ajuntaments han proposat equipaments (alguns, fins i tot més d'un) i han acompanyat el llistat amb el nom d'un responsable que s'encarregarà d'obrir-los i resoldre qualsevol problema durant el 9-N.

La crida del Govern per ampliar el número de punts de votació per al 9-N més enllà dels instituts ha tingut una resposta massiva a les comarques gironines. Tots els pobles que no tenen IES ja han ofert locals municipals on poder instal·lar-hi col·legis electorals per a la consulta.

En total, 171 consistoris volen cedir equipaments perquè la Generalitat hi pugui situar urnes. El llistat no només inclou tots aquells pobles gironins sense IES; també n'hi figuren d'altres on ja hi ha instituts que tindran urnes el 9-N, però on aquí l'ajuntament ha decidit cedir locals per ampliar el número de punts de votació ciutadana (és el cas d'aquells que tenen diversos nuclis).

La llista s'ha aconseguit a velocitat d'ultraso. Divendres al matí, la vicepresidenta Joana Ortega es va reunir amb els set delegats territorials perquè demanessin als alcaldes de cada zona si estarien disposats a cedir locals municipals. A partir d'aquí, la Delegació del Govern a Girona va engegar la maquinària i durant tot dissabte, diumenge i dilluns al matí es van mantenir reunions amb els alcaldes.

Les trobades es van fer en llocs com les seus dels consells comarcals. I en el cas d'aquells alcaldes que no hi van poder assistir, la Delegació es va posar en contacte directament amb ells. El resultat és que les propostes dels 171 municipis ja s'havien recollit ahir al migdia. Ara, el llistat s'ha fet arribar al Departament de Governació, que serà el que s'encarregarà de validar-lo.

El llistat inclou equipaments com ara centres cívics o locals socials (fins i tot, també hi figura alguna escola). Tots ells estan en condicions per poder acollir punts de votació (amb una o dues meses) el dia de la consulta.

A més, en paral·lel a l'oferta de cessió del local, els consistoris també han fet arribar al Govern el nom d'una persona que en serà el responsable durant el 9-N. S'encarregarà d'obrir-ne les portes i, durant tota la jornada de votació, també estarà amatent per resoldre qualsevol problema que hi pugui haver amb l'equipament.

Per comarques, dels 171 ajuntaments gironins que han ofert locals, 60 són de l'Alt Empordà; 33 del Baix Empordà; 20 de la Garrotxa; 20 més, del Gironès; deu del Pla de l'Estany; setze del Ripollès i els dotze restants, de la Selva.