Escampar les cendres d'un difunt a l'estratosfera serà possible arreu de l'Estat "des d'uns 3.000 o 4.000 euros", segons calcula el conseller delegat del grup Mémora, Juan Jesús Domingo. Es tracta d'una iniciativa "pionera a Espanya i a l'estranger", segons Domingo, que Mémora, el primer grup espanyol de serveis funeraris i que gestiona bona part dels tanatoris de les comarques gironines, oferirà "en qualsevol lloc del país" a partir del pròxim 1 de gener. El servei consisteix en un globus sonda d'heli que transportarà les cendres del difunt fins a uns 35.000 metres d'altura; en arribar a l'estratosfera, el globus es desintegrarà a causa de la falta de pressió atmosfèrica i les cendres quedaran en suspensió. Segons Domingo, ja s'han començat a fer proves per posar en marxa aquesta proposta i la família escollirà el lloc des d'on es vol fer el llançament.

A més, els familiars podran seguir en directe, a través d'una pantalla, tota aquesta cerimònia de comiat, des de l'ascensió fins a la desintegració del globus, gràcies a una càmera incorporada. I un cop desintegrat el globus, la càmera baixarà des de les altures gràcies a un paracaigudes equipat amb un GPS que permetrà localitzar-la.

Mémora, que gestiona 125 tanatoris, 26 crematoris i 23 cementiris arreu d'Espanya i Portugal, encara no ha posat preu a aquest nou servei, però Domingo calcula que rondarà aquest preu, incloent-hi el llançament i una cerimònia bàsica.

Domingo assegura que, de la mateixa manera que hi ha cerimònies que permeten llançar les cendres al mar, en aquesta ocasió es "tornen les cendres al cel". Per Domingo, les conseqüències ambientals d'una mesura d'aquest tipus no seran substancials ja que l'impacte de les cendres d'un cos humà representa una quantitat infinitesimal al costat dels aparells que es posen en òrbita.

Per adaptar-se a la demanda, que requereix cada cop més cerimònies especialitzades, Mémora també oferirà, a partir de l'1 de gener, un servei que permet seguir cerimònies per streaming. Així, els familiars que no han pogut assistir a cerimònia de comiat del difunt, ja sigui una missa o una de tipus laic, podran seguir-la a través d'Internet gràcies al codi que li faciliti la família que ha contractat el servei.

Això obligarà Mémora a adaptar tant la seva pàgina web com els tanatoris que gestiona arreu del territori per equipar-los amb ?equips de gravació que permetran enregistrar i editar la cerimònia automàticament, de manera que la família que contracti el servei pugui tenir després una còpia de la gravació en alta definició.

També la família podrà aportar imatges i vídeos que després es projectaran en la cerimònia per contribuir al record del difunt.

També des de fa més de mig any, la mateixa empresa ha llançat un altre servei, denominat Electium i pensat per a més grans de 70 anys, que els permet deixar pagat el seu funeral i elegir en vida qualsevol detall del seu comiat.