Traficaven amb cocaïna d'Amèrica del Sud, anaven armats amb armes automàtiques i es valien d'una empresa pantalla per introduir la droga a Espanya. Es tracta d'un grup armat de la màfia marsellesa que la Policia Nacional va aconseguir desarticular la setmana passada i que estava establert a la Costa Brava. En total, els agents, amb la col·laboració de la Gendarmeria francesa, han detingut vuit persones. Uns arrestats, dels quals n'hi ha cinc que acumulen penes de presó pendents a França que ascendeixen fins als 75 anys per delictes greus.

La investigació va culminar la setmana passada però es va començar el novembre de l'any passat, després que els agents de la Policia Nacional van saber de l'assentament a la Costa Brava d'un grup criminal organitzat procedent de França i amb connexions internacionals. Els integrants d'aquest grup haurien iniciat una sèrie de contactes amb persones residents a la zona, propietaris d'una empresa que es dedicava de forma legal al comerç exterior.

Un cop van tenir aquesta informació i un cop comprovades les relacions d'aquest grup criminal amb el crim organitzat de Marsella, Lió i Niça (França), els investigadors van contactar amb l'Oficina Central per a la Repressió del Tràfic Il·lícit d'Estupefaents (OCRTIS) de França, per participar en les investigacions.

Per aconseguir atrapar-los en plena de feina, els policies van descobrir que aquest grup organitzat tenia previst l'enviament via marítima de dos contenidors amb una càrrega legal des del port de Callao (Perú) amb destí al port de Barcelona. I que a més, amagada entre la càrrega, el que intentarien és introduir a Espanya una important quantitat de droga, en aquest cas cocaïna.

Esperant els contenidors

Mitjançant un dispositiu policial, els agents van poder comprovar que l'embarcament dels contenidors s'havia efectuat sense cap incident al port del Perú. Una vegada que la càrrega, que en aparença eren conserves de peix, va arribar al port de Barcelona, els investigadors van sotmetre a vigilància i control als membres de l'organització, que van traslladar el possible enviament de droga a una nau industrial de Tarragona.

Els agents van comprovar que tots els integrants del grup criminal es trobaven reunits a l'interior de la nau, armats amb armes automàtiques de guerra com un Kalashnikov, un subfusell, així com cinc pistoles, de manera que diversos equips del Grup Especial d'Operacions (GEO) van entrar al local. Vuit persones -cinc ciutadans francesos i tres d'espanyols- van resultar detingudes dins de la nau industrial. En el mateix lloc, els agents també van confiscar 420 quilos de cocaïna, que estaven amagats entre 21 tones de llaunes de conserva de peix, així com cinc pistoles de diferents calibres, 1 fusell d'assalt AK47, un subfusell Skorpion i tres armilles antibales.

Domicilis escorcollats

Els investigadors també van registrar tres domicilis a Espanya, situats a Salou, Sant Just Desvern i l'Hospitalet de Llobregat i tres més a França. En total, hi van confiscar cinc vehicles d'alta gamma, uns 500 cartutxos de munició de diferents calibres, un inhibidor de senyal de telefonia mòbil i GPS, dos jocs complets de planxes metàl·liques per a la confecció de matrícules falsificades al costat de 40 plaques de matrícules en blanc i 5.000 euros en efectiu.

Els cinc detinguts que tenen nacionalitat francesa, tenen entre 34 i 57 anys i entre tots acumulen un total de 75 anys de presó pendents de compliment en territori francès per diversos delictes com ara tràfic de drogues, associació de malfactors, blanqueig de capitals, robatori i tinença il·lícita d'armes i explosius.

Les investigacions que han conclòs amb la desarticulació del grup armat les han portat a terme agents del Grup d'Estupefaents de la comissaria de Cartagena, amb la col·laboració de la Comissaria General de Policia Judicial i de l'Oficina Central de Repressió del Tràfic Il·lícit d'Estupefaents francesa.