El Departament d'Interior lliurarà armilles antibales lleugeres a tots els Mossos d'Esquadra. Es tracta d'una reivindicació històrica dels sindicats, que fa més de vuit anys que demanen que se'ls doti de l'equipament ja que les que alguns membres del cos als vehicles porten pesen molt i dur-les els dificulta les actuacions. Atès que serà una dotació bàsica individual, tots els agents estaran obligats a endur-se-la quan comencin el servei, com passa ara amb l'arma, segons Interior. El conseller del ram, Ramon Espadaler va anunciar ahir el matí que s'adquiriran un total de 17.066 armilles, entre el 2014 i el 2017.

La necessitat d'aquestes armilles lleugeres s'ha posat de manifest en diverses ocasions, les més recents segons van denunciar els mateixos sindicats a la província de Girona es remunten al mes de juliol a Blanes, quan un home va apunyalar un dels agents fins a tres vegades al cap, fet pel qual va requerir 40 punts de sutura. A més, dos policies més van patir ferides d'arma blanca de caràcter lleu. I l'altre fet, es va produir el juliol de l'any passat quan hi va haver un tiroteig a Ripoll durant una persecució d'un fugitiu. En aquella ocasió, els trets que va emetre el delinqüent, sortosament, van impactar contra el vidre de davant del vehicle policial i al retrovisor.

Les armilles antibala amb què comptaran els Mossos, alguns d'ells ja el mes de desembre, són interiors antibala, antitall i antipunxada. Disposen d'una funda exterior logotipada en funció del servei que s'utilitzarà quan sigui necessari.

Armilles adaptades

A cada efectiu se li assignarà una armilla, que estarà adaptada a la seva talla. Disposarà d'una funda exterior, que permetrà la visibilitat del número TIP i dels distintius de graduació, i que estarà singularitzada en funció del servei al qual estigui destinat. Hi haurà quatre models específics de fundes exteriors: seguretat ciutadana, trànsit, i els antiavalots dels Mossos -els ARRO i BRIMO.

Les noves armilles es distribuiran, amb les seves corresponents fundes exteriors, en tres anys, amb un pressupost total de 4.095.840 euros, amb el següent calendari: 3.500 armilles aquest any, 5.500 el febrer de l'any que ve, 4.500 el 2016 i 3.566 el 2017.

En declaracions a ACN, el portaveu del Sindicat de Mossos d'Esquadra (SME), Toni Castejón,va admetre que l'anunci d'avançar el repartiment de les 13.500 armilles lleugeres entre als agents del cos policial, fet pel conseller d'Interior, Ramon Espadaler els "ha sorprès" perquè "ha canviat tota la planificació".

A parer seu, però, en qualsevol cas, el canvi "és molt bo", també perquè la conselleria intentarà finalment que aquesta peça de protecció que va sota l'uniforme sigui lliurada als 17.000 policies. El delegat sí va lamentar que no se'ls hagi informat amb més claredat.