Les necessitats d'ajuts alimentaris tendeixen a tornar-se cròniques, ha explicat Carles Oller, president de Càritas Garrotxa. La base de l'afirmació se sostè amb les dades fetes públiques per l'entitat. Així doncs, de gener a setembre d'aquest any 647 persones han necessitat acudir al centre de distribució d'aliments. Són 47 persones més que el 2013. Oller apunta que d'ara al gener preveu una puja global de 10 persones respecte al 2013, quan 677 persones van acudir al centre. La xifra del 2012 va ser de 667 usuaris i la del 2011 de 460. En conseqüència, en els darrers tres anys la variació ha estat a l'alça, però poc significativa.

Segons Oller, la causa de la poca variació és que els usuaris no aconsegueixen sortir de la necessitat i en gran part cada any són els mateixos. "No se'n surten -diu-, perquè no troben feina". En el seu criteri, la manca de treball tot i els anuncis de recuperació econòmica es manté. A més, explica que el perfil dels usuaris no s'adiu amb les necessitats laborals de l'anunciada recuperació. Indica que la poca demanda de feina és per a places de molta qualificació. Així doncs, "és impensable -exposa- parlar de recuperació econòmica en aquest sector de la població".

Oller considera que la manca d'aliments és una part del problema que té més o menys solució a través del centre de distribució d'aliments.

L'altra mala realitat és, explica, "la pobresa energètica". Opina que "l'energia és una llosa més sobre la gent amb pocs recursos econòmics". En aquest sentit, recorda l'augment de les tarifes elèctriques, del preu del gas natural i de les bombones de gas butà. Per tal d'ajudar en la despesa energètica que castiga les famílies sobretot a l'hivern, Oller anuncia que Càritas disposa d'un programa d'ajut. Es tracta de fer educació en l'estalvi. Per exemple, ensenyen la manera d'interpretar les factures i de revisar les condicions dels contractes. També ensenyen a ajustar les finestres i a optimitzar els recursos en disposició.

Oller assenyala l'augment de la solidaritat com a únic aspecte positiu en el context de precariatat que afecta 365 usuaris de nacionalitat espanyola i 285 estrangers. Un 80% són famílies de 4 membres i un 70% resideixen a Olot.