Oberta la temporada de caça, els escorxadors comencen a rebre els primers senglars abatuts als boscos catalans. A Catalunya, existeixen dues empreses dedicades a comercialitzar aquest tipus de carn, una a Girona -Senglar de Girona, amb seu al polígon industrial de Fornells de la Selva- i l'altra a Sant Miquel de Balenyà -Càrniques Llorà, al municipi de Seva?.

El director de Càrniques Llorà, Josep Llorà, va explicar que el 90% de la carn s'exportarà. Tot i que la caça del senglar està força estesa a Catalunya, el país no té la tradició de consumir-lo i s'envia a països com França, Bèlgica, Alemanya o Portugal. L'any passat, la càrnica va comercialitzar la carn de 1.000 senglars, enguany esperen duplicar la xifra.

La temporada passada es van capturar a Catalunya un total de 35.000 porcs senglars, segons dades del Departament d'Agricultura de la Generalitat. D'aquests, 1.000 van passar per Càrniques Llorà.

L'augment de la demanda d'aquest tipus de carn ha portat aquesta empresa de Sant Miquel de Balenyà (Seva, Osona) a ampliar les seves instal·lacions. Tot i que la seva activitat principal és el porc comú, fa quatre anys van veure en el porc senglar una bona oportunitat per ampliar el seu negoci.

Fins ara, aquesta companyia portava els animals que duien els caçadors de la zona a un escorxador extern, però a partir d'aquesta temporada ho fan des del seu propi. El director de Càrniques Llorà, Josep Llorà, va explicar que això els ha de conduir, com a mínim, a doblar o, en el millor dels casos, triplicar la producció aquest any. "El tractament serà molt més directe i no hi haurà trasllats amunt i avall, cosa que farà que la carn pugui millorar en quantitat i qualitat", va assenyalar.

Caça a la Selva i la Garrotxa

Les colles de caçadors d'Osona, però també de la Selva, el Vallès Oriental o la Garrotxa, solen abatre les seves preses en cap de setmana, i això vol dir que dilluns l'escorxador ha d'intensificar la seva feina. Molts no saben què fer-ne, de la carn, i l'única via que tenen per rendibilitzar una mica l'activitat de caça és portant les peces a l'escorxador, on es cobra un tant per quilo.

Després de passar els controls sanitaris oportuns, que estan certificats per veterinaris per tal d'evitar la triquinosi, els professionals de la càrnica treuen la pell de l'animal, la tripada i el desfan en trossos. El producte s'envasa al buit, s'etiqueta correctament perquè es pugui seguir la traçabilitat i, després, la gran majoria es congela. Si un animal dóna positiu en triquina, s'aparta directament de la cadena.

Els senglars abatuts als boscos catalans, però, no acabaran a les taules de les famílies del país. Llorà va explicar que només un 10% de la carn que tracta es ven a Catalunya, mentre que la resta, s'exporta.

França n'és el principal importador, però belgues, alemanys i portuguesos també aprecien molt la carn del porc senglar català. Josep Llorà va explicar que el consumidor francès vol la carn fresca, sobretot per menjar-la abans de les festes de Nadal. "En consumeixen molta", va detallar. El director de la càrnica va presumir de tenir un servei molt ràpid de distribució que els permet ser a França en només dos dies.

El baix consum que es fa a Catalunya d'aquesta carn els ha portat a haver-se d'"espavilar" per vendre el seu producte, sobretot a l'exterior. Llorà va explicar que dels senglars que s'han comprat des de l'estranger, "la gran majoria ha repetit i això, per a l'empresa, és un bon senyal que les coses s'estan fent bé.

Falta de costum a Catalunya

Els catalans no estan acostumats al consum del porc senglar. "No hi ha tradició i, a més, requereix més hores de cuina que un altre tipus de carn", va apuntar Llorà. Amb tot, volen fer més atractiva aquesta menja i ja comercialitzen la carn "molt preparada" pels cuiners. "A l'escorxador ja es desfan els lloms i ho tallem a daus perquè només ho hagin de posar a macerar i en poques hores ho puguin tenir tot cuinat", va explicar. "És l'única manera de poder-ho vendre aquí", va destacar el director de Càrniques Llorà.

De fet, Josep Llorà va explicar que hi ha catalans que no han provat mai el porc senglar, "i en canvi és una carn saludable que no porta gota de greix". El gust, això sí, "és una mica més fort del que estem acostumats".