El grup funerari Àltima, que té presència a les comarques gironines a través de Pompes Fúnebres del Ripollès (a Ripoll i Sant Joan de les Abadesses) i Funerària Empordanesa (a Figueres) ha presentat un nou model d'urnes cineràries personalitzades amb imatges, el primer d'aquestes característiques que es presenta a l'Estat. Des de l'empresa asseguren que es tracta d'un servei que dóna resposta a la demanda creixent de la incineració i que pretén homenatjar el difunt "amb motius que recordin les seves aficions, gustos o emocions", explica Josep Ventura, director de Serveis Funeraris Àltima.

El nou servei d'urnes personalitzades amb vinil compta amb setze dissenys de temàtiques diferents. Van des de l'esport, amb banderes d'equips com el Futbol Club Barcelona, l'Espanyol o el Reial Madrid; les tradicions, amb images relacionades amb Sant Jordi o la Verge de Montserrat; la música, la religió o la natura. A més, l'empresa també ofereix la possibilitat de decorar aquestes urnes amb les fotografies que desitgi la família.

Aquest servei s'uneix al dels taüts personalitzats amb imatges que Àltima va presentar el 2013. "Es tracta de dos serveis pioners i molt innovadors a Espanya, però creiem que amb el temps aniran consolidant-se entre la població, com ha passat amb altres serveis com el de la música en directe a les cerimònies". afegeix Ventura.

En efecte, la música és un dels elements de personalització del servei funerari que compta amb més bona acollida. Actualment, més de la meitat dels serveis funeraris d'Àltima a Catalunya -que inclou 27 tanatoris, sis complexos crematoris i 16 cementiris a Girona i Barcelona- inclouen peces musicals interpretades en directe durant l'acte de comiat.

Dissenyar el propi funeral

Àltima també ofereix la possibilitat de preparar el propi funeral de manera anticipada a través del servei "La meva voluntat", que permet contractar per avançat com serà el moment de comiat d'una persona -escollir la música, el taüt, el tipus d'enterrament i altres elements-, facilitant així la presa de decisions a familiars i amics en el moment de la mort.