Les comarques gironines tenen la cara i la creu en la gestió dels residus. Els pitjors resultats són per a l'Alt i el Baix Empordà, que (exceptuant la Val d'Aran) són les comarques catalanes que més emeten gasos d'efecte hivernacle en el tractament de deixalles. Tot i això, la generació de diòxid de carboni en residus va descendir l'any passat en el conjunt de la demarcació de Girona. En concret, l'efecte hivernacle en deixalles a les comarques gironines va baixar un 2,90% el 2013 respecte al 2012. A més, el Gironès es va tornar a situar entre les zones de Catalunya amb una de les petjades de carboni més reduïdes en la gestió dels residus municipals, segons els resultats de l'estudi Petjada de carboni de la gestió i tractament dels residus municipals de Catalunya dels anys 2012 i 2013 que es va presentar ahir.

Així, al capdavant del rànquing d'emissió de gasos d'efecte hivernacle en deixalles de Catalunya s'hi situen l'Alt Empordà amb 322 quilos de diòxid de carboni per habitant a l'any i el Baix Empordà amb 334 quilos. Malgrat tot, les dues comarques han aconseguit un descens en la generació de l'efecte hivernacle en residus entre els anys 2012 i 2013. L'Alt Empordà va acumular 351 quilos de diòxid de carboni per habitant el 2012, mentre que el Baix Empordà va assolir els 344 quilos. Per tant, del 2012 a l'any passat, l'Alt Empordà ha reduït la generació d'efecte hivernacle en deixalles un 8,26% i en el cas del Baix Empordà la baixada ha estat del 2,91%. A més, les dues comarques mantenen aquesta tendència a la baixa -de manera progressiva- des de l'any 2011.

Més enllà de l'Empordà, a força distància, hi ha la Cerdanya i la Selva. Aquestes dues comarques van registrar 276 i 275 quilos de diòxid de carboni per habitant en residus durant el 2013 respectivament. Es tracta, per tant, d'un descens d'un 3,83% a la Cerdanya i d'un 0,72% a la Selva respecte al 2012, quan a la zona de Puigcerdà es van generar 287 quilos de diòxid de carboni per habitant en la gestió de deixalles, mentre que al territori selvatà es van assolir 277 quilos. En aquest cas, també hi ha una tendència que va a la baixa en l'emissió de l'efecte hivernacle.

Aquesta reducció generalitzada i progressiva en diòxid de carboni per la gestió de residus es deu, segons va explicar ahir el secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat, Josep Enric Llebot, a la disminució en generació de residus. A més, Llebot va afegir que altres motius de la reducció són la millora qualitativa i quantitativa en el tractament de la fracció, juntament amb un descens de deixalles que es porten directament a un dipòsit controlat. Així, segons Llebot, els resultats de l'estudi confirmen que una correcta gestió en residus municipals contribueix a una menor emissió de gasos de l'efecte hivernacle.

Per tot plegat, Llebot va valorar ahir que l'estudi sobre la generació de diòxid de carboni en deixalles esdevé una eina útil a l'hora de fer planificacions des de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC). El fet és que "per primera vegada s'introdueix l'efecte que una gestió sostenible dels residus pot suposar sobre el factor del canvi climàtic", va assegurar Llebot, que va subratllar que això permetria posar objectius de reducció de gasos d'efecte hivernacle.

Per sota del llindar dels 200

Mentrestant, al rànquing d'emissió de les comarques gironines, per sota del llindar dels 200 quilos de diòxid de carboni per habitant hi ha el Ripollès, el Pla de l'Estany i la Garrotxa, que van registrar 173, 168 i 158 quilos, respectivament, l'any passat. Això suposa una caiguda de l'1,70% al Ripollès, del 2,89% al Pla de l'Estany i del 14,59% a la Garrotxa, en comparació amb els resultats de la generació d'efecte hivernacle en deixalles del 2012.

Finalment, el Gironès és la comarca que manté l'emissió de diòxid de carboni més baixa de la demarcació de Girona. El 2013 va registrar 59 quilos per habitant, mentre que el 2012 va acumular 60 quilos. Malgrat tot, es tracta de l'única comarca gironina que entre els anys 2011 i 2012 va trencar la tendència a la baixa. Pel que fa al conjunt de la demarcació, l'any passat es van generar 1.765 quilos d'efecte hivernacle a Girona en residus.