La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, va lliurar ahir el premi Serra i Moret, dins dels Premis de Civisme 2014, en la modalitat d'assaig al treball Conflicte públic. 30 articles breus sobre la resolució de conflictes a Catalunya, de Xavier Pastor i Eduard Carrera. Pastor i Carrera són director i coordinador del postgrau de Resolució de Conflictes Públics i Mediació Comunitària de la Universitat de Girona. El premi Serra i Moret avala la seva trajectòria i destaca "el caràcter conciliador i en favor de la convivència reflectit en el recull d'articles que formen el llibre".

Xavier Pastor, que és col·laborador habitual de Diari de Girona, és politòleg, especialista en gestió i resolució de conflictes, a més de conferenciant, investigador i autor d'estudis, recerques, articles i llibres sobre la resolució de conflictes, la negociació i la mediació comunitària a Catalunya. Per la seva part Eduard Carrera i Fossas, economista, mediador i expert en el cost dels conflictes.

La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, va presidir el lliurament dels Premis de Civisme 2014. La Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària del Departament convoca anualment aquests guardons que tenen per objectiu la promoció del civisme en la societat catalana des de diversos àmbits d'actuació.

Durant la seva intervenció la consellera va destacar que "el civisme és la mostra de la qualitat d'una societat". En aquest sentit, Munté va remarcar que "Catalunya vol ser reconeguda a Europa i al Món com un país seriós, un país on la gent és protagonista, on el civisme és el to general de la societat, on allò col·lectiu és més important que allò personal".

Més guardons cívics

A més del XXXII Premi Serra i Moret per obres i treballs sobre civisme en llengua catalana, en l'acte també es va entregar el XXVIII Premi Jaume Ciurana a l'actuació cívica i juvenil que va anar a mans dels voluntaris de l'Associació de Joves per la Igualtat i la Solidaritat que porten a terme el projecte En Trànsit, en el qual s'acompanyen els adolescents immigrants en la integració social.

Pel que fa al XIX Premi de Civisme als Mitjans de Comunicació, en la modalitat de produccions televisives, el documental El Silenci del Jonc, de Susanna Barranco. Els membres del jurat destaquen la voluntat de la directora per tirar endavant amb pocs mitjans aquest projecte audiovisual tan personal.

En la modalitat de producció radiofònica, al programa BocaOrella, que emet Boca Ràdio, gestionada per l'Associació Juvenil d'Amics de la Ràdio d'Horta-Guinardó.

El premi a un treball o conjunt de treballs per a la premsa escrita ha estat per la Revista Valors editada per l'Associació Cultural Valors. Els membres del jurat han destacat la trajectòria de 10 anys d'aquesta publicació, que es dirigeix a un públic ampli amb l'objectiu d'analitzar la realitat des de l'òptica dels valors i alhora potenciar el debat entorn de l'ètica i els valors que predominen a la societat actual.

Els Premis de Civisme tenen l'antecedent històric en el Premi Prat de la Riba, que la Generalitat de Catalunya va instituir l'any 1935 per guardonar el millor llibre sobre formació i educació cívica.