Francesc Oliveras (alcalde de Sant Aniol de Finestres per CiU) i Eduard Llorà (alcalde de les Planes per CiU) es queixen del mal estat de la carretera GI-531 (carretera de les Encies). El 2010 el Departament de Territori i Sostenibilitat estava a punt de licitar una millora de la carretera valorada en 4.8 MEUR i repartida en dues inversions, la primera de 800.000 euros i la segona de 4 MEUR. Primer volien canviar la senyalització i les barres laterals i després eliminar 10 revolts en un traçat de 8 quilòmetres. A partir de les eleccions del 2011, el nou Departament de Territori i Sostenibilitat va desar els projectes. Les causes van ser l'aturada econòmica general i la manca de recursos públics.

La base del problema esta en el creixement econòmic de Sant Aniol de Finestres (sobretot el nucli de Sant Esteve de Llémena). El municipi ha passat de 286 habitants el 2006 als 360 del 2015, una pujada del 26% . L'origen de l'augment demogràfic ha estat -segons Francesc Oliveras- la implantació de noves indústries i l'ampliació de les existents. Com a exemples, posa Pernils Llemena o Aigües de Sant Aniol. La progressió econòmica ha incrementat el trànsit de camions i de turismes a la GI-531.

Es tracta d'una carretera que puja i baixa la serra de les Encies i ho fa en base a un continuat de revolts. La combinació de revolts amb els camions i els turismes de la gent que van a treballar ha deteriorat el ferm i ha convertit la ruta en el viacrucis diari de les persones que l'han de fer servir per anar a treballar- "Hi ha feina -diu Oliveras- i vénen gent de les Planes, Sant Feliu i Olot".

Transport escolar

Eduard Llorà (alcalde de les Planes per CiU) ha definit la carretera com un obstacle per la mancomunitat de serveis i les relacions comercials entre les dues localitats. Els dos municipis disposen de llar d'infants mancomunada a les Planes. Explica que eltranspot escolar representa un calvari per als nens de Sant Aniol i també per als adolescents que van a l'institut d'Amer. D'altra banda, segons explica Llorà, "molta gent de Sant Aniol ve a comprar a les Planes". Va dir que té en agenda una reunió amb el director general de Carreteres. Preveu que la trobada sigui per rebre notícia d'una millora.