Un total de quatre escoles del Gironès van aconseguir estalviar 33 tones de diòxid de carboni (CO2) i 12.046 euros durant el curs 2013-2014, gràcies a l'aplicació de bones pràctiques ambientals. Es tracta de les escoles d'Anells de Fornells de la Selva, els centres de Lacustària i Puig de Cadiretes de Llagostera i l'escola l'Aixart de Cervià de Ter les quals, juntament amb els seus respectius ajuntaments i el Consell Comarcal del Gironès, van decidir participar en el projecte europeu Euronet 50/50 creat per combatre el canvi climàtic mitjançant la implantació de mesures d'estalvi energètic als centres escolars. El curs passat també hi van participar l'escola les Moreres de Flaçà i l'escola Dr. Sobrequés i enguany s'hi han adherit l'escola Agustí Gifre i l'institut de Sant Gregori.

El projecte Euronet 50/50 s'emmarca en el Pacte d'Alcaldes, una iniciativa de la Comissió Europea, que té com a objectiu superar el compromís de la UE de reduir en un 20%, abans de l'any 2020, les emissions de CO2 i dels gasos d'efecte hivernacle. Per aconseguir-ho, aquest projecte vincula les mesures d'eficiència energètica realitzades per l'escola amb els beneficis que això suposa de forma directa i equitativa. Per tant, a part d'aportar uns beneficis ambientals, la proposta Euronet 50/50 premia econòmicament els responsables d'aplicar mesures efectives d'estalvi energètic, és a dir, tant l'escola com els gestors dels equipaments. Aquesta proposta educativa, que té el suport d'Energia Intel·ligent, es realitza a una cinquantena d'escoles de més dels 9 països de la Unió Europea que apliquen la metodologia 50/50.

Posant en pràctica el 50/50

Durant el curs, cada escola ha creat un equip energètic que s'ha encarregat de sensibilitzar sobre el canvi climàtic i l'ús de l'energia a l'escola, ha après a utilitzar diversos aparells de mesura i ha proposat un conjunt de bones pràctiques ambientals per tal d'aconseguir un estalvi econòmic i una reducció d'emissions de diòxid de carboni.