El claustre de la Universitat de Girona (UdG) va votar ahir en contra de retirar el títol de doctora "Honoris Causa" a la magistrada catalana del Tribunal Constitucional, Encarnació Roca, després de debatre la proposta de revocació presentada per 77 claustrals, per haver-se pronunciat en contra del procés sobiranista. Dels 163 membres del claustre -el 61% d'un total de 268 membres- que van participar en la sessió extraordinària celebrada a les Facultats d'Infermeria i Medicina, 100 van votar en contra de la retirada de la distinció, 42 a favor, 14 en blanc i hi va haver només un vot nul.

A més de la votació sobre l'"Honoris Causa", els claustrals també van reclamar que la UdG es posicionés a favor de la consulta del 9-N i el suport en aquesta petició de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP) i la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE). Tots dos punts van ser aprovats per majoria amb 141 vots a favor, 8 en contra i 8 en blanc en el primer punt, i per 131 a favor, 11 en contra, 14 en blanc i 1 nul, en el segon.

A l'inici de la sessió, el rector de la universitat gironina, Sergi Bonet, va voler justificar l'acceptació d'aquesta demanada remarcant que la universitat "ha de ser un exemple de compliment de les normatives, que ella mateixa s'ha atorgat", i que l'obliga a acceptar les peticions presentades per més d'una quarta part dels claustrals. "Seria amb algun símil, semblant al que va procedir a fer l'Encarna Roca quan en el Tribunal Constitucional es va haver d'admetre a tràmit el recurs formalitzat presentat pel Govern espanyol" va comparar Bonet. El rector va voler recordar a més, que el claustre ha de ser un espai de debat "lliure, crític i de compromís social" i a títol personal es va mostrar contrari a la proposta perquè "Roca no ha incomplert cap de les condicions per les quals se li va concedir el títol".

A favor i en contra

En aquest sentit, Sergi Bonet no va ser l'únic a posicionar-se a favor de la magistrada catalana. El degà en funcions de la Facultat de Dret, Albert Ruda, va mostrar un "rebuig absolut" a una proposta "que no s'hauria d'haver presentat mai" i va destacar que els "Honoris Causa" s'escullen per "mèrits científics i acadèmics i aquests es mantenen igual". També l'exrector Josep Maria Nadal va afirmar saber-li "molt greu" una iniciativa "excloent" motivada "per motius ideològics"., així com també a l'exrectora Anna Maria Geli o el director de l'escola de doctorat, Miquel Solà, entre altres personalitats acadèmiques.

Per la seva banda, el membre del personal d'administració i serveis de la UdG, Pau Planas, va defensar la proposta de retirar la distinció afirmant que el "compromís amb Catalunya", pel qual se li va atorgar el títol de "Honoris Causa", "ja no és vàlid". Planas també va criticar que Roca "podria haver dimitit del seu càrrec" manifestant així "la seva oposició a la instrumentalització política d'aquest tribunal, però no ha fet res".

D'altra banda, Societat Civil Catalana va criticar, a través d'un comunicat, el "linxament ideològic i mediàtic" a la magistrada del TC i va acusar la universitat gironina de promoure un "assetjament i fustigació" a la catedràtica per haver actuat amb "absoluta professionalitat i dins del marge de la legalitat".