El Dr. Miquel Martín va ser qui va proposar, com a degà de la facultat de dret que Encarnació Roca fos investida doctora "Honoris causa" per la UdG, l'any 2012, per les seves contribucions en l'àmbit del Dret civil.

Com valora el resultat de la votació que s'ha produït en el claustre?

Era previsible. Va ser una proposta molt precipitada, molt poc reflexionada i que no tenia ni cap ni peus. El que he percebut és que existeix un gran desconeixement sobre el títol d'"Honoris Causa". Si es desconeix tot el que pot fer un jutge, es pot produir un sentiment de frustració i considerar que aquella persona no ha fet prou. En aquests casos, cal actuar amb molt de seny perquè aquestes actituds desprestigien la UdG i el procés de transició nacional.

Com va reaccionar quan va conèixer l'existència de la proposta?

Amb estupefacció i a continuació vaig tenir un sentiment de vergonya absolut. Al principi, estava segur que no aniria més enllà perquè tota la iniciativa era un sense sentit, per això no vaig trucar l'Encarna per notificar-li fins que va aparèixer la notícia a la premsa. Des de llavors, fa una setmana que estic intentant apaivagar centenars de persones que em truquem d'arreu de l'Estat espanyol per mostrar el seu rebuig a aquesta proposta, com el president del consell de garanties estatutàries o el president de la comissió jurídica assessora, a part dels més de 400 acadèmics que van signar el manifest de suport.

Com va reaccionar la doctora Roca a la notícia? Ha pogut parlar amb ella?

Amb sorpresa, però ho va comprendre. Com a membre del Constitucional ja s'ha acostumat a estar a l'ull de l'huracà. Després de la votació he pogut parlar amb ella, i m'ha comentat que està commoguda perquè ha pogut veure que té molts més amics dels que es pensava.