El Col·legi de Metges de Girona i l'associació de malalts Gicor rebutgen l'anunci del Departament de Salut que es podria tancar el servei de cirurgia cardíaca de l'hospital Josep Trueta de Girona l'any vinent i derivar els pacients a l'hospital Germans Trias i Pujol de Badalona. El conseller de Salut, Boi Ruiz, va explicar que Salut s'està plantejant convertir Can Ruti en l'hospital de referència de la regió sanitària de Girona i tancar el programa de cirurgia cardíaca del Trueta. Des que es va engegar al 2006, funciona amb la col·laboració de l'hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, d'on un cop per setmana es desplacen especialistes per fer una vuitantena d'intervencions anuals. Aquest estiu es va posar en marxa un pla de xoc de cirurgia cardíaca i es combinen les operacions fetes per especialistes de Barcelona al Trueta amb derivacions de pacients cap a Can Ruti. Si el pla de Salut progressa, les operacions de cor serien fetes a partir del 2015 només a Badalona.

El president del Col·legi de Metges de Girona, Josep Vilaplana, considera que el tancament del programa de cirurgia cardíaca seria "un desastre" i "un greu error que demostra la voluntat de no potenciar i fer valdre els serveis a Girona". "Seria un pas enrere i a la llarga, convertiria el Trueta en un hospital comarcal dependent de Barcelona", assegura Vilaplana, que recorda que el servei va néixer amb la intenció que anés creixent progressivament i que "això no ha estat així, perquè estem com al principi". "Les coses no han avançat per deixadesa", diu, i afirma que malgrat que "espera que no passi", si el tancament es produeix "serà tant per la capacitat dels gestors d'aquí com de la gent que pren decisions a Barcelona".

Del mateix parer és el president de l'Associació Gironina de Prevenció i Ajuda a les Malalties del Cor Gicor, Tomás Juan Fajardo, que subralla que "amb aquest pas enrere, el Trueta es convertiria en un hospital comarcal més". "Un quart dels gironins s'operen al Trueta i la resta ha d'anar a Barcelona, no podem perdre aquest 25%", diu Fajardo.

Ruiz va assegurar que, a l'hora de decidir el tancament del servei de cirurgia cardíaca no s'estan sospesant criteris econòmics, sinó mèdics, relacionats amb la massa crítica de pacients i amb el seguiment del procés postoperatori. Tot plegat aniria lligat al pla de cirurgia cardíaca de Salut fet amb la Societat Catalana de Cardiologia i la Societat Catalana de Cirurgia Cardíaca i la col·laboració de les associacions de pacients cardíacs.

Tant Fajardo com Vilaplana, però, neguen que se'ls hagi consultat i recelen dels criteris de Ruiz. "Són excuses de mal pagador", diu el president del Col·legi, "ja que si s'hagués desenvolupat el servei com estava previst, aquí s'operarien uns 300 pacients cada any i els cirurgians adquiririen l'expertesa necessària". Fajardo també recorda que els resultats de les operacions fetes a Girona són "igual de positius" que els que es fan a Barcelona.

A més dels inconvenients del desplaçament, els dos coincideixen en què la mesura també ser un fre en la recerca i la Facultat de Medicina. "La societat gironina està molt implicada amb els problemes cardíacs, som un territori cardioprotegit i tenim un centre de recerca genètica lligada a la mort sobtada...", diu Vilaplana, que asegura que la mesura "trenca amb la recerca que s'està fent".

La presidenta de la Junta de Personal del Trueta (CCOO), Maria Àngels Rodríguez, també demana que "s'expliquin bé els criteris per traslladar la cirurgia de referència a 100 quilòmetres" i si això derivarà en un increment de les llistes d'espera.