El fundador i coordinador del programa de Cirurgia Cardíaca de l'hospital Josep Trueta de Girona i cap clínic del servei a l'hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, el doctor Albert Igual, acusa el conseller de Salut Boi Ruiz de "centralisme" i de voler "destruir un model de qualitat i proximitat" del programa. Igual assegura que està "molt decebut" davant les declaracions del conseller de Salut, que va anunciar aquesta setmana que la Generalitat s'està plantejant tancar el servei de cirurgia cardíaca del Trueta i traslladar les intervencions dels pacients de Girona a l'hospital Germans Trias i Pujol de Badalona a partir del 2015 per motius mèdics.

"Què vol dir que ha de prevaldre la qualitat a la proximitat? Si vol tancar el servei, que parli de voluntat política, però que no doni arguments demagògics", diu el doctor Igual, que assegura que pot demostrar "amb els números a la mà" els resultats positius del programa de cirurgia cardíaca que va posar en marxa el 2006.

"Boi Ruiz és el conseller de tots els metges, no pot dir que el servei de Can Ruti és millor que el dels altres hospitals", subratlla, després que s'hagi fet públic que el servei del centre hospitalari de Badalona podria convertir-se en el de referència a Girona, en detriment de la Vall d'Hebron.

"El servei de cirurgia cardíaca del Trueta hauria pogut anar a més, però és Salut el que l'ha reduït, traient hores de cirurgians", explica el doctor Igual, ja que un dels motius argüits pel responsable del departament és que Girona no té una massa crítica de pacients prou gran per mantenir el servei.

"En aquests anys hem fet unes 600 operacions a Girona i la majoria han estat fetes d'urgència, evitant transllats de pacients i riscos", declara. "En medicina s'ha de prioritzar la qualitat i l'atenció al pacient", diu el metge de la Vall d'Hebron, que es desplaça un cop a la setmana fins al Trueta per intervenir una vuitantena de pacients gironins cada any.

"S'està canviant un model de medicina humà i pròxim, on el pacient sempre té un doctor que dóna la cara, per un cirurgià anònim a l'hospital de Can Ruti", assegura el coordinador del programa de cirurgia cardíaca de Girona.

"Darrere de la decisió no hi ha un problema mèdic, hi ha un problema de poder", diu Igual. "Per què una capital de província com Girona no pot tenir cirurgia cardíaca? Havíem aconseguit posar un satèl·lit fora de Barcelona, fer funcionar un servei multihospital que ens permetia aplicar els coneixements de Barcelona fora de la capital".

El doctor Igual no és l'únic que s'ha mostrat contrari al possible tancament del servei del Trueta, ja que tant l'associació de malalts cardíacs Gicor com el Col·legi de Metges de Girona consideren que suposaria "un pas enrere" per l'atenció sanitària a la demarcació.