El Departament de Salut va anunciar ahir al vespre que es feia enrere en la possibilitat de tancar el servei de cirurgia cardíaca de l'Hospital Universitari Doctor Josep Trueta de Girona a partir de l'any vinent. El conseller de Salut, Boi Ruiz, havia anunciat la setmana passada que el govern estava estudiant el tancament del programa a Girona i traslladar el servei a l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, que passaria a ser el centre de referència per la regió sanitària en detriment de l'hospital de la Vall d'Hebron. Finalment, però, Salut va anunciar ahir que Girona mantindrà la cirurgia cardíaca en col·laboració amb l'hospital de Can Ruti.

Segons la instrucció 08/2014 del Servei Català de la Salut sobre l'ordenació i configuració del model organitzatiu dels serveis de cirurgia cardíaca, es preveu la continuïtat de la cirurgia cardíaca i amb un model similar al que s'havia fet amb l'Hospital de la Vall d'Hebron des que el programa es va posar en marxa el novembre del 2006.

Així, l'Hospital Josep Trueta actuarà com a centre de proximitat quan així es consideri d'acord amb el municipi residència del pacient i, en determinats supòsits, com fins ara, en funció de la complexitat del cas, es derivarà el pacient a l'Hospital Germans Trias i Pujol. Com es feia fins ara amb els especialistes de la Vall d'Hebron, els cirurgians de Badalona es desplaçaran a Girona per operar els pacients gironins.

Amb aquest model, que funciona des de l'inici del servei de cirurgia cardíaca, al Trueta s'hi fan entre setanta i vuitanta operacions a l'any, mentre que la resta dels casos es deriven a Barcelona i, a partir del 2015, a Badalona.

De fet, l'hospital Germans Trias i Pujol ja ha rebut pacients gironins aquest estiu, dins el pla de xoc per reduir les llistes d'espera de cirurgia cardíaca que es va fer a tot Catalunya. En aquell moment, i en paral·lel amb les intervencions que els cirurgians de la Vall d'Hebron continuaven operant a Girona, ja es van començar a derivar pacients cap a Can Ruti. Amb aquest pla de xoc, al setembre s'havia reduït la llista d'espera en un 86% i la previsió és tancar l'any sense cap pacient esperant més de tres mesos per a ser intervingut.

Pla de cirurgia cardíaca

El traspàs de la gestió del servei a Can Ruti es farà efectiu el gener del 2015 i ve determinat pels criteris que fixa la Instrucció 08/2014 del Servei Català de la Salut i el Pla d'atenció a la cirurgia cardíaca que s'ha desenvolupat recentment.

Salut explica que aquest Pla s'ha elaborat amb la col·laboració de la Societat Catalana de Cirurgia Cardíaca i de la Societat Catalana de Cardiologia i està vinculat al Pla director de malaltia cardiovascular. El document fixa uns criteris de planificació poblacional i territorial d'acord amb els estàndards de qualitat i de volum d'activitat que garanteixen l'expertesa dels professionals i l'equitat territorial. Aquests criteris són els que fixa la Societat Espanyola de Cirurgia Toràcica i Cardiovascular i que recull l'evidència científica a nivell internacional.

L'anunci de la continuïtat del servei al Trueta arriba després que els metges gironins i l'associació de malalts cardíacs Gicor mostressin el seu rebuig al tancament i el dia abans d'una roda de premsa -prevista per avui, pel lector- en què el Col·legi de Metges de Girona havia d'exposar el seu posicionament sobre la possible clausura del programa.