El Departament d'Interior obre la porta al fet que els vigilants de seguretat privada puguin patrullar en carrers. Així es desprèn de les novetats que aporta la Llei de Seguretat Privada 5/2014 que va entrar en vigor el 5 d'abril. Amb aquesta legislació a la mà hi ha casos amb els quals es pot arribar a veure els agents de seguretat privada custodiant festes majors, vigilant zones d'oci nocturn o fins i tot àrees comercials en carrers. Uns temes, però, que majoritàriament necessiten una coordinació amb l'autoritat policial del municipi i un permís del Departament d'Interior.

En una jornada sobre aquesta nova legislació que es va celebrar ahir a la seu de la Generalitat a Girona, el responsable del Servei de Seguretat Privada del Departament d'Interior, Joan Camps, va destacar les novetats de la norma. Entre elles hi ha que dels serveis de vigilància i protecció que poden oferir les empreses de seguretat privada hi ha la dels serveis de ronda o de vigilància discontínua, que consisteixen en la visita intermitent programada als diferents llocs de vigilància establerts o als diferents llocs que s'hagin de protegir. En aquests casos, les empreses de seguretat no necessiten una autorització prèvia de l'administració. Això significa, per exemple, que quan un ajuntament demana la protecció de diversos edificis i vol que durant la nit hi hagi vigilància privada, doncs una sola dotació de vigilants podrà desplaçar-se de forma programada a la zona.

Una altra novetat de Llei que substitueix la de 1992 i que també suposa veure aquests cossos de seguretat privada als carrers seria la de vigilància en complexos o parcs comercials d'oci delimitats, la vigilància en esdeveniments culturals, esportius que es portin a terme en vies o espais públics o d'ús comú i en coordinació sempre amb les forces i cossos de seguretat. I finalment, la vigilància i protecció en recintes i espais oberts delimitats. De vigilància d'esdeveniments en via pública, el departament d'Interior ja ha donat permisos aquest estiu per exemple per la celebració de festes majors. I ara per Nadal ho farà amb la vigilància d'un pessebre estàtic, en el qual els vigilants privats no només vetllaran per les instal·lacions sinó per la gent.

Permisos d'Interior

Amb tot, el titular de Seguretat Privada d'Interior va assegurar que aquest punt de la llei, que fa referència a l'article 41 encara està pendent de desenvolupament reglamentari, si bé ja es troba en vigor. I per tant, és Interior o els Serveis Territorials qui dóna permís per a cadascuna de les actuacions. I que sempre, quan hi ha una sol·licitud, són els Mossos d'Esquadra que fan un informe per si es pot desenvolupar aquest tipus de protecció i vigilància privada.

Cal destacar que hi ha uns altres punts que van portar polèmica en conèixer-se la llei fa uns mesos, com són els serveis que ofereixen les empreses de seguretat privada quan prèviament hi ha una decisió de l'Administració i en compliment sempre de les instruccións de les forces de seguretat. És a dir, és el cas de la possibilitat que aquests agents de seguretat privada puguin fer la vigilància perimetral de presons, centre d'internaments d'estrangers i també la vigilància d'altres edificis o instal·lacions d'organismes públics.

I fins i tot, les forces privades de seguretat poden arribar a prestar serveis encomanats a la seguretat pública i així complementen l'acció policial. Per a totes aquestes activitats, però, sempre cal una decisió d'Interior i Camps va destacar que el personal de seguretat privada no té una funció d'agent d'autoritat però sí té, en canvi, la seva protecció jurídica.

Per la seva banda, el director dels Serveis Territorials d'Interior, Albert Ballesta, en el torn d'intervencions va preguntar per la figura dels agents de seguretat en el cas que estiguin fent un servei de ronda i vagin a vigilar edificis per ?exemple d'un ajuntament. Al parer del cap de Seguretat Privada d'Interior en aquest cas al seu parer no es tracta d'un espai de vigilància i recorda que els vigilants privats si presencien un fet delictiu, han de denunciar-ho.

Vigilar Lloret o els Límits

Ballesta va plantejar, com també algun respresentant municipal i policies locals presents a la sala de la utilització d'agents privats a la zona d'oci nocturn per exemple de Lloret de Mar de l'avinguda de Just Marlés i sempre sota supervisió de la policia. Un altre cas que va posar sobre la taula és la possibilitat que a la zona dels Límits del Pertús on hi ha molta activitat comercial i sota coordinació de la policia també hi puguin treballar vigilants a la via pública.

En aquests casos, el responsable d'Interior va destacar que per ara no havien tingut cap tipus de petició de les característiques de Lloret o del Pertús. Amb tot va destacar que si es volgués provar d'implantar el sistema, el que és important és que l'ajuntament ho justifiqui a la seva petició. És a dir que si es considera que als Límits i cal la presència de seguretat privada es justifiqui amb per exemple l'alt índex de delinqüència. Finalment, Camps va destacar que els vigilants de seguretat privada sempre són un complement a les forces policial.

I pel que fa a la falta de delimitació de la zona comercial o d'oci que diu la llei, Camps va dir que veu difícil encabir-ho però que cal valorar-ho cas per cas.