La 36a edició de la Fira de Sant Martirià i la 10a de la Mostra de races autòctones dels Països Catalanas es va obrir ahir al matí al Parc de la Draga de Banyoles amb una jornada per a escolars i al vespre es va realitzar la inauguració oficial, amb la presència d'autoritats. El programa d'aquesta fira per als amants del cavall i dels animals es tancarà diumenge.

La Fira de Sant Martirià de 2014 arriba amb novetats com un augment de l'espai destinat a races d'animals autòctones, algunes de les quals s'han portat expressament de les Illes Balears, com ara el cavall menorquí, el conill d'Eivissa, l'indiot mallorquí, la vaca menorquina, l'ovella roja mallorquina, la cabra mallorquina, el ca eivissenc o la gallina menorquina.

Els concursos morfològics seran de cavall de tir, híbrid, ase català, cavall de pura raça espanyola, de concurs i de pura sang àrab. Avui i demà, hi ha exhibicions de diverses disciplines eqüestres, de batre i de fer un paller, un tast de cerveses artesanes, una mostra de tractors, d'eines del camp o un tercer concurs de cant de gall, entre d'altres. Al Raça-Tast es poden degustar tapes i menjar de races autòctones. I tampoc hi falten les parades al Mercat d'artesania i la Fira del dibuix i la pintura.La fira multisectorial i comercial Firestany dins del pavelló de la Draga és un dels atractius amb estands diversos. Pel que fa al Firestany -inclòs a la fira-, la novetat d'enguany és que la representació de sectors ha augmentat, amb la presència, per exemple, de l'Agència Catalana del Consum però també dels àmbits de la moda, llar i equipaments, automoció, salut i benestar, alimentació i altres serveis.