La població estacional -el concepte que reflecteix les entrades i sortides de població per motius laborals, d´estudis, de residència i turístics- es concentra de nou als municipis costaners i a les grans ciutats. Si més no a les comarques gironines, on Lloret de Mar, Castell-Platja d´Aro i Girona tornen a ser les tres localitats amb més població estacional, un cop restada la gent resident absent. Segons les dades de l´Institut d´Estadística de Catalunya (Idescat) de l´any 2013, Lloret segueix com el tercer municipi català amb major població estacional en valors absoluts després de Barcelona i Salou; mantenint, així, el rànquing que es va registrar el 2012.

Tot i això, si s´analitza el balanç anual en termes relatius es pot determinar que Pals és la tercera localitat catalana amb més població estacional. El motiu és que si es fa una comparació entre els habitants de Pals i la gent no resident que cada any rep aquest municipi, es conclou que les persones forasteres pràcticament dupliquen la població residencial. De fet, en percentatge, la població en equivalència de Pals a temps complet anual (ETCA) és d´un 193%. Només és superada per Salou i Santa Susanna, que percentualment també dupliquen la seva població si incorporen la gent no resident que acullen durant l´any.

Municipis amb més població estacional

Tornant als termes absoluts, les xifres de l´Idescat de l´any 2013 estableixen que Castell-Platja d´Aro i Girona són el segon i el tercer municipi de les comarques gironines que tenen més població estacional respectivament. Malgrat que la gent no resident que rep la ciutat de Girona és gairebé idèntica a la que acull cada any Lloret, hi ha molts més habitants absents a la capital de província que a la localitat de la Selva. Per això, el resultat total de població estacional (després de fer la diferència entre la gent no resident i els habitants absents) és superior a Lloret que a la ciutat de Girona.

Rànquing gairebé igual

Pel que fa al rànquing de Catalunya de població estacional, les 10 primeres posicions es mantenen intactes excepte en els municipis gironins. Tot i que Lloret continua al tercer lloc de la classificació, Girona perd la vuitena posició (que cedeix a Castell-Platja d´Aro). Blanes també baixa un lloc del rànquing a favor de Torroella, mentre que Roses cau unes posicions i se situa entre altres localitats gironines, com ara Tossa, Calonge, l´Escala i Palafrugell.

Finalment, si la població estacional es compara entre trimestres, es pot determinar una vegada més que a l´estiu és quan hi ha una major concentració dels habitants no residents a la província de Girona. En concret, és el tercer trimestre de l´any (que inclou juliol, agost i setembre) que compta amb una població estacional de més de 245.000 persones entre les vuit comarques gironines. Una xifra que contrasta amb les 25.292 persones no residents que acull la província entre el primer trimestre de l´any (que correspon als mesos d´hivern). També a Girona, la població estacional del segon trimestre és d´unes 80.000 persones i de 34.743 persones el quart.