El Govern ha aprovat atorgar uns subvenció directa d'1.388.324,69 euros per adequar el vas 2 de l'abocador del Clot de les Mules a Beuda. L'actuació està inclosa en la proposta del Pla territorial sectorial d'infraestructures de gestió de residus municipals de Catalunya 2013-2020. L'obra es considera prioritària per fer possible un allargament de la vida de l'abocador, el qual és propietat del Consell Comarcal de la Garrotxa des del juliol.

L'adequació del vas allargarà un mínim de quatre anys la vida del dipòsit controlat de residus. El temps màxim dependrà de la gestió dels residus en l'àmbit de la comarca i del volum d'escombraries que produeixi la població.

Ara, hi entren unes 25.000 tones d'escombraries anuals. El 2005, hi entraven més de 30.000 tones anuals. Això no obstant, la crisi econòmica i el reciclatge han reduït el volum dels residus.

L'actuació consistirà a preparar una nova terrassa. Un cop aprovada la subvenció, la previsió és que l'obra s'executi al més aviat possible i que estigui acabada abans de finalitzar l'any.

La gestió va començar el 21de març del 2013, quan el Consell Comarcal va demanar la subvenció en base a una memòria valorada feta pel Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA). L'aprovació de la petició va tenir lloc al plenari del 10 d'abril del 2014. L'acta justifica que "en aquests moments resulta prioritària l'adequació del dipòsit controlat de residus". Abans, el 13 de març del 2014, el Consell va aprovar un conveni amb l'Ajuntament de Beuda, en el qual es garanteix el funcionament de l'abocador comarcal en els propers anys.

El nou vas forma part de l'aprofitament del dipòsit començat el 1987. Llavors l'empresa Inespro va adequar una superfície amb capacitat per 260.130 m3 de residus. En aquell moment, ja es va preveure deixar la resta del volum fins arribar a les cotes previstes en el projecte inicial. La fase 1 -que ara arriba al seu final- es va començar a explotar el 2008. A l'estiu passat, ja s'hi havien llançat un total de 159.701 tones, les quals equivalen a un volum ocupat de 228.145 m3, dels 250.492 m3 adequats. La previsió era que el vas 1 quedés inactiu a l'agost del 2014.

A més de l'adequació d'un nou vas, l'aprofitament de l'abocador de Beuda comporta una notable millora dels equips de tractaments de lixiviats.