Més diners per a la Diputació de Girona l'any vinent gràcies a l'augment de les transferències de l'Estat. La institució va aprovar ahir en un ple extraordinari per unanimitat el pressupost general del 2015, que s'incrementa un 4,7% respecte al del 2014. Així, el pressupost de la Diputació de Girona del pròxim any és de 113,6 milions d'euros; per tant, compta amb 5,1 milions més que enguany. Les xifres del 2015 se situen al mateix nivell del pressupost del 2013 i del 2010, quan es va superar també el llindar de 113 milions d'euros. Els números van tenir el suport de tots els partits que formen el ple de la institució: d'una banda CiU (que governa), mentre que de l'altra PSC i ERC (a l'oposició).

El president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, va detallar que l'augment del pressupost s'ha destinat "a subvencions i ajuts per a les entitats locals i sense afany de lucre". També a organismes que depenen de la institució. De fet, si s'analitza el pressupost per àrees, es conclou que la despesa augmenta respecte al 2014 a totes les seccions, excepte a Règim Econòmic i Noves Tecnologies. El descens del pressupost a aquesta àrea es deu, segons va manifestar ahir el vicepresident de la institució i diputat de Règim Econòmic i Noves Tecnologies, Miquel Noguer, a la disminució del nivell d'endeutament.

En concret, Noguer va subratllar que per al pròxim any s'han pressupostat 15,1 milions en despeses financeres i va afegir que es preveu que l'endeutament de la institució sigui del 32% a finals del 2015. "Si no se sol·licita cap préstec en els futurs exercicis, per al pressupost del 2018 es calcula que no hi hagi endeutament", va assegurar. Per això, segons Noguer, la disminució del pressupost a l'àrea de Règim Econòmic es justifica per aquesta reducció de les despeses financeres, que es mantindrà el 2016 i el 2017 si es compleix la previsió. "Com ha succeït en el cas del 2015, es calcula que els interessos de préstecs també baixin entre dos i tres milions els pròxims dos anys", així que l'estalvi financer permet incrementar partides d'altres àrees.

Pel que fa a la procedència dels ingressos del pressupost de l'any vinent de la Diputació de Girona, el 93% del finançament -va explicar Giraut- sorgeix de les transferències de l'Estat, que són de 105 milions d'euros. La resta prové del recàrrec de l'Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE), dels interessos financers i reintegraments de préstecs, de les alineacions de les inversions i de les taxes. Mentrestant, el repartiment del pressupost del 2015 per capítols constata que el 61,2% dels 113 milions es destinen a les subvencions a municipis i entitats (que inclouen els fons per finançar inversions, obres de manteniment i activitats culturals, juntament amb els ajuts de llars d'infants). El 13,3% del pressupost total del pròxim any és per a despeses financeres, mentre que el 12,7% es dedica a la partida de personal, que es manté per sobre dels 14 milions. Noguer va avançar que s'inclou un augment que correspon a la contractació de secretaris per a municipis amb pocs habitants.