El Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit el recurs del Govern contra la llei catalana que prohibeix la fractura hidràulica (fracking) en aquesta comunitat i ha suspès provisionalment la norma recorreguda.

El fracking és una tècnica per la qual es trenca la roca mare i s'extreu gas contingut a la pedra destruïda. Cantàbria, Navarra, la Rioja i Catalunya -amb projectes previstos a les comarques de Girona- han prohibit aquesta tècnica als seus territoris, però el Govern central ha recorregut contra aquestes lleis i el Constitucional ja li ha donat la raó en els casos de Cantàbria i La Rioja. La llei de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic a Catalunya va ser recorreguda per l'Executiu l'octubre passat amb l'argument que "estableix la prohibició -que en la pràctica és absoluta- de l'ús de la tècnica de fractura hidràulica en l'aprofitament d'hidrocarburs".

L'Executiu central considerava en el seu recurs que s'havien envaït les seves competències i al·ludia al cas de Cantàbria, el seu establiment d'una prohibició anàloga i a l'anul·lació ja decidida pel Tribunal Constitucional. Ara, el tribunal de garanties traslladarà la demanda al Congrés dels Diputats i al Senat, així com a la Generalitat i al Parlament de Catalunya perquè puguin personar-se en el procés i formular les seves al·legacions.

L'admissió a tràmit implica automàticament la suspensió provisional durant cinc mesos de la norma recorreguda quan així ho sol·licita el Govern, com ha succeït en aquest cas, segons la Constitució. En haver-ho demanat l'Executiu, la norma queda suspesa mentre el Constitucional no resol el fons de l'assumpte o fins que decideixi, passat 5 mesos, si prolonga l'anul·lació cautelar.