La decisió del Tribunal Constitucional (TC) d'admetre a tràmit el recurs del Govern espanyol contra la llei catalana que prohibeix la fractura hidràulica (fracking) va provocar ahir les primeres reaccions. La resolució del TC, que suspèn de manera provisional la norma recorreguda, va obtenir la resposta d'ERC, que es va manifestar contrària a la decisió judicial. La formació republicana va recordar que la possibilitat de portar a terme la prospecció d'hidrocarburs a través del sistema de fractura hidràulica horitzontal ja havia causat els darrers mesos una alarma social als territoris que se'n poden veure afectats. En el cas de les terres gironines, la comarca del Ripollès.

Segons ERC, "estem davant una nova ingerència de l'Estat en competències i polítiques territorials, que ens ve a demostrar com pensen i volen tot el territori a Madrid: únic, uniforme i a les seves mans". Així ho va assegurar ahir la diputada republicana Teresa Jordà. Segons ella, ERC "mantindrà la seva oposició al fracking i demanarà a la Generalitat que faci costat al territori". Jordà va afegir que "escàndols com la plataforma Castor a les Terres de l'Ebre demostren fins on arriba la incompetència del Govern espanyol". Per tot plegat, Jordà va advertir: "No volem que això ara passi a Catalunya".

El fracking és una tècnica per la qual es trenca la roca mare i s'extreu gas contingut a la pedra destruïda. Cantàbria, Navarra, la Rioja i Catalunya -amb projectes que s'havien previst a la província de Girona- havien prohibit la tècnica al seu territori, tot i que el Govern espanyol va recórrer contra aquestes lleis.