El test ràpid per detectar el VIH arribarà a les farmàcies gironines aquest mes de desembre. La prova, que permet detectar el virus de la sida en un quart d´hora, estarà disponible d´aquí a uns dies en farmàcies de vuit municipis gironins de més de 20.000 habitants: Girona, Salt, Blanes, Figueres, Olot, Roses, Sant Feliu de Guíxols i Palafrugell.

Aquest test ràpid, voluntari i anònim s´inclourà dins la cartera de serveis de les farmàcies acreditades per Salut i estarà cofinançat pel Departament i l´usuari, que n´haurà d´abonar la meitat del cost, és a dir, 10 euros.

Les oficines de farmàcia que ofereixin aquest servei estaran identificades amb un distintiu a la porta.

La prova consisteix en una punció al dit per extreure´n sang i permet comprovar en quinze minuts si hi ha anticossos.

S´adreça a persones amb sospites d´haver tingut algun contacte de risc, com aquelles que han compartit material per injectar-se droga o que han mantingut relacions sexuals sense preservatiu amb una o diverses parelles de les quals desconeixien si estaven infectades o no.

En cas que el resultat sigui positiu, la farmàcia les redirigirà a un centre sanitari, ja que des del Col·legi de Farmacèutics de Girona recorden que es tracta d´un primer cribratge que necessita una confirmació posterior.

L´objectiu del test és el diagnòstic precoç de la sida, fet que permet aplicar el tractament al més aviat possible i redueix les possibilitats de contagi.

Els apotecaris gironins participants han passat una formació específica que inclou explicacions sobre com fer la prova, però també com comunicar els resultats del test, tant si aquest és positiu i s´ha de redirigir l´usuari a un centre hospitalari, com si no, ja que se l´assessorarà sobre com evitar les pràctiques de risc.

Girona era la única demarcació catalana que encara no disposava del test ràpid a les farmàcies. El Departament de Salut i el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona van iniciar l'abril de 2009 un projecte amb l'objectiu de facilitar l'accés a la prova de detecció de la sida a les poblacions més vulnerables, és a dir, aquelles que no acostumen a adreçar-se a la xarxa sanitària, evitant així el retard en el diagnòstic.

A més de les farmàcies, també es pot sol·licitar la prova de forma confidencial, voluntària i gratuïta al metge o metgessa de capçalera. També es pot anar als centres de prevenció i control de les infeccions de transmissió sexual i a algunes ONG d'ajuda a la prevenció de la sida.