El test rāpid de la sida arribarā a les farmācies gironines aquest desembre

La prova és anōnima i voluntāria, consisteix en una punciķ al dit i permet detectar el VIH en només quinze minuts

22.11.2014 | 06:57
El test rāpid de la sida arribarā a les farmācies gironines aquest desembre
El test rāpid de la sida arribarā a les farmācies gironines aquest desembre

El test rāpid per detectar el VIH arribarā a les farmācies gironines aquest mes de desembre. La prova, que permet detectar el virus de la sida en un quart d´hora, estarā disponible d´aquí a uns dies en farmācies de vuit municipis gironins de més de 20.000 habitants: Girona, Salt, Blanes, Figueres, Olot, Roses, Sant Feliu de Guíxols i Palafrugell.

Aquest test rāpid, voluntari i anōnim s´inclourā dins la cartera de serveis de les farmācies acreditades per Salut i estarā cofinanįat pel Departament i l´usuari, que n´haurā d´abonar la meitat del cost, és a dir, 10 euros.

Les oficines de farmācia que ofereixin aquest servei estaran identificades amb un distintiu a la porta.

La prova consisteix en una punciķ al dit per extreure´n sang i permet comprovar en quinze minuts si hi ha anticossos.

S´adreįa a persones amb sospites d´haver tingut algun contacte de risc, com aquelles que han compartit material per injectar-se droga o que han mantingut relacions sexuals sense preservatiu amb una o diverses parelles de les quals desconeixien si estaven infectades o no.

En cas que el resultat sigui positiu, la farmācia les redirigirā a un centre sanitari, ja que des del Colˇlegi de Farmacčutics de Girona recorden que es tracta d´un primer cribratge que necessita una confirmaciķ posterior.

L´objectiu del test és el diagnōstic precoį de la sida, fet que permet aplicar el tractament al més aviat possible i redueix les possibilitats de contagi.

Els apotecaris gironins participants han passat una formaciķ específica que inclou explicacions sobre com fer la prova, perō també com comunicar els resultats del test, tant si aquest és positiu i s´ha de redirigir l´usuari a un centre hospitalari, com si no, ja que se l´assessorarā sobre com evitar les prāctiques de risc.

Girona era la única demarcaciķ catalana que encara no disposava del test rāpid a les farmācies. El Departament de Salut i el Colˇlegi Oficial de Farmacčutics de Barcelona van iniciar l'abril de 2009 un projecte amb l'objectiu de facilitar l'accés a la prova de detecciķ de la sida a les poblacions més vulnerables, és a dir, aquelles que no acostumen a adreįar-se a la xarxa sanitāria, evitant així el retard en el diagnōstic.

A més de les farmācies, també es pot solˇlicitar la prova de forma confidencial, voluntāria i gratuīta al metge o metgessa de capįalera. També es pot anar als centres de prevenciķ i control de les infeccions de transmissiķ sexual i a algunes ONG d'ajuda a la prevenciķ de la sida.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaįos recomanats: Premis cinema