Quan només falta mig any per a les eleccions municipals, els principals partits polítics tenen gran part de la feina per fer. La majoria de les formacions encara no han presentat formalment els seus caps de llista per als comicis locals del pròxim 24 de maig, malgrat que tots els partits preveuen tenir més candidatures a les localitats gironines. En principi, només hi ha un parell de formacions -CiU i ERC- que pretenen disposar de presència a gairebé tots els 221 municipis de la província de Girona, mentre que la resta aposten per tenir les mateixes llistes que el 2011 o ampliar- les. Ara bé, en tots els casos hi ha un grapat de decisions pendents, tot i que els partits s´escuden en el fet que encara queden sis mesos per a la celebració de les eleccions. Tot plegat en un clima d´incertesa política, perquè les diverses sigles contemplen la possibilitat que durant aquest període de mig any hi hagi comicis anticipats al Parlament de Catalunya.

CiU · El 80% de les llistes determinades, tot i que sols 10 de presentades

«Ens presentem amb ganes d´obtenir el 2015 uns resultats tan bons com els del 2011», afirma el president de la Federació de CDC a Girona, Pere Vila. En primer lloc, Vila deixa clar que el plantejament de CDC i UDC per a les municipals és presentar-se de manera conjunta amb les sigles de CiU. Vila afegeix que a les comarques gironines la pretensió de la formació és superar de nou el llindar de les 200 llistes per tal de ser present a pràcticament les 221 poblacions de la província. «La situació interna és madura, perquè ja tenim coll avall el 80% de les candidatures», assegura Vila. Tot i això, de moment el partit només ha presentat oficialment prop d´una desena d´alcaldables. El motiu, segons el president de CDC a Girona, és que «hi ha un gruix important de caps de llista que encara no volen anunciar públicament la seva candidatura». Tot i això, Vila avança que «a partir de febrer es precipitarà» el tancament de les llistes de CiU, amb l´objectiu de demostrar que la formació «és una referència a les comarques gironines». «Tenim camp a recórrer», conclou Vila, que manifesta que CiU prendrà «les decisions adients» per obtenir uns resultats electorals semblants als de fa tres anys i mig per aconseguir la màxima representació.

ERC El partit amb unes 100 llistes confirmades i que vol superar rècords

«La voluntat és arribar al màxim de poblacions; no ens marquem cap sostre», assegura el president de la Federació d´ERC a les comarques gironines, Josep Maria Rufí. Segons ell, la formació ja disposa de les 123 candidatures que va presentar el 2011 i vol superar de llarg les 149 llistes de les eleccions municipals del 2007. «La pretensió és aproximar- nos a la xifra de les 200 candidatures gironines», explica Rufí, que afegeix que una de les prioritats «és recuperar la representativitat a grans ciutats que vam perdre fa tres anys i mig, com Girona, Blanes i Salt». De fet, Rufí considera que ERC pot «recuperar aquestes localitats i, a més, obtenir bons resultats ». El partit pràcticament ja ha presentat tots els caps de llista dels municipis gironins de més de 10.000 habitants. Les úniques excepcions són Banyoles -on es preveu determinar el candidat abans de Nadal-, Ripoll (on, en principi, qui encapçalarà la llista serà Teresa Jordà) i Castell-Platja d´Aro, on tot apunta que tindrà com a alcaldable Estel Rodríguez. Rufí defensa que ERC «s´ha recuperat de les hores baixes de la marca i el partit del 2011». Així, preveu «menys llistes associades» que en els últims comicis locals, malgrat que subratlla que la formació està oberta «a sumar projectes procedents del socialisme catalanista». Rufí recorda que les eleccions del maig de l´any vinent «tenen un caràcter nacional important». Amb tot, conclou que ERC està «en condicions de créixer i de trencar el caciquisme a molts municipis».

PSC · Llistes en marxa a unes 10 ciutats de més de 20.000 habitants

PSC · Llistes en marxa a unes 10 ciutats de més de 20.000 habitants

«La nostra marca és de referència al municipalisme; per això la prioritat és aparèixer amb les sigles del PSC», explica el secretari de política municipal dels socialistes a les comarques gironines, Estanis Puig. L´objectiu del PSC és tornar a rondar el centenar de llistes a la província de Girona, tal com va aconseguir el 2011. De moment, el partit compta amb candidatures en marxa o amb alcaldables escollits a les poblacions gironines amb més de 20.000 habitants. Per tant, es tracta d´una desena de llistes que ja estan confirmades. Així, la formació se centra ara en el bloc de localitats de la província que tenen menys de 20.000 ciutadans, tot i que s´aproximen a aquest llindar. Puig destaca que la finalitat del PSC per a les eleccions locals del 2015 és intentar «consolidar » la vintena d´alcaldies que actualment disposa a les comarques gironines, com Blanes, Palafrugell i Palamós. Pel que fa a les ciutats amb tradició socialista -com Girona i Olot- on el partit ha perdut la governabilitat, Puig assegura: «No serà fàcil, perquè venim d´avall». Tot i això, considera que els candidats que es presenten a aquestes ciutats «poden tenir recorregut » i recorda que la formació ha fet un procés d´eleccions primàries per escollir els caps de llista. Puig sentencia que la dificultat del PSC és formar candidatures als municipis més petits.

ICV · Uns 20 caps de llista confirmats, tot i l´objectiu de 40 candidatures

ICV · Uns 20 caps de llista confirmats, tot i l´objectiu de 40 candidatures

«Ens plantegem mantenir el mateix gruix de candidatures que ja vam presentar el 2011», manifesta el president d´ICV a les comarques gironines, Marc Vidal. Afegeix que fa tres anys i mig el partit va tenir al voltant de 40 llistes a la província de Girona per a les eleccions municipals. De moment, ICV ja ha presentat una desena d´alcaldables gironins a les ciutats més grans del territori, com per exemple Girona, Figueres i Blanes, tot i que Vidal assenyala que es disposa d´una vintena de caps de llista confirmats. Amb tot, el president gironí d´ICV subratlla que la formació està elaborant «candidatures alternatives d´esquerres que puguin donar un tomb als governs municipals de dretes». Vidal afegeix que no el partit no preveu reduir el nombre de llistes perquè «si a algun poble no hi ha les persones suficients, quedarà compensat per una localitat nova». De fet, Vidal considera que els regidors d´ICV a la província de Girona «han fet molta feina» els últims tres anys i mig. Així mateix, espera que «això es tingui en compte a l´hora de votar».

PP · Quatre llistes confirmades, que estan pendents d´aprovar-se

PP · Quatre llistes confirmades, que estan pendents d´aprovar-se

«Confiem fer les proclamacions de candidats d´aquí a Nadal», explica el president del PP a la província de Girona, Enric Millo. Segons informa, encara no hi ha cap candidatura aprovada, malgrat que ja hi ha presentades les propostes de llistes per Lloret de Mar, Roses, Santa Cristina d´Aro i Blanes, on es preveu ratificar els mateixos alcaldables que els anteriors comicis. Millo recorda que la formació va superar la seixantena de candidatures a les eleccions municipals del 2011 i és per això que subratlla que l´objectiu és consolidar la presència territorial «amb la prioritat de continuar creixent». Millo destaca que, fa tres anys i mig, el partit «va doblar el nombre de regidors, de consellers comarcals i de municipis amb regidors del PP» a les comarques gironines. «La finalitat és tenir presència a localitats on encara no hi som», conclou Millo sobre els comicis del 2015.

CUP · Més de 20 candidatures i situar-se com a tercera o quarta força

CUP · Més de 20 candidatures i situar-se com a tercera o quarta força

«Les nostres expectatives han canviat substancialment», avança un dels líders de la CUP a la província de Girona, Lluís Sales. Afegeix que la formació, d´entrada, ha crescut en assemblees locals i grups promotors del partit. Així, a part dels 12 municipis gironins on la CUP va presentar-se el 2011, hi ha una desena de poblacions més amb presència de la formació, com Anglès, Palamós i Sant Hilari Sacalm. Es preveu que totes aquestes localitats comptin amb una candidatura de la CUP. Per tant, se superarien la vintena de llistes a la província, tot i que Sales avisa que podrien ser més perquè el partit contempla afegir algun municipi de l´Alt Empordà i la Selva. Segons Sales, l´objectiu, a part de doblar les candidatures, és obtenir més del doble de regidors que el 2011. Així, si fa tres anys i mig van ser 20 en totes les comarques gironines, Sales afirma que la CUP pretén sumar el maig de l´any vinent «al voltant de 50 regidors i situar-se com a tercera o quarta força en representació » a la província de Girona.

ALTRES · Llistes confirmades de Ciutadans i Solidaritat Catalana

Més enllà dels principals partits, a les comarques gironines també hi haurà candidatures d´altres formacions. En el cas de Ciutadans, el responsable del partit a la província de Girona, Jean Marie Castel, assegura que ja s´han aprovat llistes per Girona, Roses i Blanes. Mentre que Solidaritat Catalana preveu comptar amb una dotzena de llistes a municipis com Girona, Figueres o Torroella. Sobre això, cal contemplar possibles candidatures de Podem, PxC, Moviment Catalunya més Nova Esquerra Catalana, Avancem i Procés Constituent, entre altres formacions.