Podemos o Podem?

Podem (rotunda).

Les municipals els arriben massa aviat?

L’estratègia a les municipals serà que la nostra gent prioritzi el treball en el marc de dinàmiques de confluències i unitat popular municipals, amb guanyems, plataformes ciutadanes, etc.

O sigui que si s’avancen les autonòmiques, tampoc s’hi podran presentar encara?

Si hi ha les autonòmiques, Podem assumirà el repte.

Amb vostè de cap de llista per Girona?

Els candidats es decidiran més endavant. I a més s’elegiran amb una votació de llistes obertes.

Per culpa seva, l’esquerra estarà més fragmentada que mai.

Podem vol vehicular les demandes, aspiracions i il·lusions de la gent de baix. En contra de les elits que protagonitzen els casos de corrupció i imposen a la gent polítiques d’austeritat i retallades de drets socials. Contra els que ens estan arrabassant el futur. I per fer-ho vol transformar el mateix taulell polític, i articular una àmplia majoria.

Veu Podem governant Espanya a curt termini?

Queda molt per fer, però sí que veig Podem governant Espanya. Estem encara lluny d'aquest escenari, però és possible. Queda feina per fer, cal seguir creixent i disputant la centralitat del taulell.

Com ho notaria la gent?

Notaria que es deixa de governar per unes elits i en funció dels interessos del sistema financer. És per aquests que s’està eliminant l’estat del benestar i que es mantenen els privilegis de la classe política. Portarem una política per als ciutadans feta des dels ciutadans, en favor de les majories empobrides.

Proposen una reforma total de la Constitució, però això requereix grans majories. Tenen prevista una manera més dràstica?

Advoquem per una ruptura i l’oberturta d’un nou procés constituent, de transformació, de recuperació i aprofundiment de la democràcia.

I això com es fa?

Hi ha diverses alternatives. Però totes es basen en la irrupció d’una força transformadora. S’han de recuperar no només els drets socials i econòmics, també els polítics.

A inicis dels 80 el PSOE també semblava revolucionari, i ja veu. Passarà el mateix amb Podem?

Els contextos són diferents. El del PSOE era un moment d’il·lusió, amb una dictadura encara recent, i amb poca cultura democràtica. Podem sorgeix després de 40 anys de democràcia, i ara la cultura política és força diferent. La ciutadania demana molt més, avui ja no admet ser mera espectadora, vol una relació més directa i quotidiana amb els governants.

Veu possible un pacte PP-PSOE contra vostès?

Ho hauria de preguntar a ells. Ara bé, està clar que són els principals interessats a defensar els interessos de casta.

Temen ser víctimes de guerra bruta per part de l’Estat?

Esperem que els anys de democràcia serveixin perquè no passi. Però les elits tenen por i ja estan desenvolupant una estratègia comunicativa titllant-nos quasi de diabòlics. Veuen que per primer cop una força política els pot disputar l’hegemonia.

El capital és qui mana, i el capital no vol Podem.

El capital ha de saber que si accepta unes certes regulacions, pagant els seus impostos i complint la llei, no ha de tenir cap por, estem en un estat de dret. El capital que ha de tenir por és el que no paga impostos, guarda diners a Suïssa i no compleix la llei.

Són comunistes?

Som els de baix contra els de dalt. Les altres etiquetes que ens volen posar surten precisament de la por. Alguns polítics i mitjans de comunicació volen etiquetar aquest fenomen que no comprenen. No entenen com des de baix se’ls pretén arrabassar el poder.

Populistes, doncs?

Si populista és estar al costat del poble, jo sóc populista.

Reben diners de Veneçuela i de l’Iran, entre d’altres dimonis?

Qui tingui proves que ens financem il·legalment, hauria de denunciar-ho a la fiscalia.

S’emmirallen més en Sud-amèrica que en Europa.

Amb el seu procés de transformació, Sud-amèrica ha demostrat que l’impossible és possible. Aquest és l’aprenentatge que en podem extreure. Evidentment estem en un context molt diferemt. Ara bé, els països del sud d’Europa estan sotmesos a unes polítiques d’austeritat per part de la troika a les quals sembla que no hi hagi alternativa, i han de veure que sortir-ne és possible. Se’ns ha usurpat la democràcia, en el terreny formal i en el material.

Se’ls acusa també de no ser prou clars respecte el dret de Catalunya a decidir. Ara té l’oportunitat de ser-ho.

Podem, des de l’inici, ja des del programa electoral de les europees, està clarament a favor del dret a decidir. No pot ser d’altra manera, si el que volem és radicalitzar la democràcia. Això vol dir poder decidir sobre la qüestió territorial però també sobre molts altres temes. A Catalunya hi ha ha una demanda àmplia i massiva de la gent, que vol decidir. No podem negar aquest dret, hi estem a favor.

Arribat el cas vostè votaria que sí o que no, a la independència?

Ho hauria de veure, en tot cas dependria del context en què es fes el referèndum.

Artur Mas vol la independència o el mouen altres raons?

Ignoro què vol. La realitat és que mentre es debat sobre el dret a decidir s’està legislant sobre altres qüestions, seguint polítiques amb les quals sovint no estem d’acord. Més enllà del dret a decidir hi ha qüestions sobre les quals també s’ha de decidir. I s’ha de decidir en el present. A tot el que sigui aprimar l’estat, retallar en serveis, etc., hi estarem fermament en contra.

Moltes crítiques les reben des de l’independentisme català.

És curiós, perquè ens hem manifestat a favor del dret a decidir i tenim opcions de ser una força majoritària al parlament i inclús d’assumir el poder a l’Estat. No entenc que sectors independentistes siguin tan crítics, quan això suposaria un gran avenç en aquest país de països que havia de ser l’Estat espanyol. Estem parlant d’una força d’abast estatal amb possibilitats de disputar l'hegemonia política que està a favor del dret a decidir, un fet inèdit.

Els seus rivals polítics són la CUP, Guanyem, etc.?

Els nostres rivals són els partits de casta: PP, PSOE i CiU, pel seu comportament en temes de corrupció i per considerar la política com un espai on aconseguir privilegis, personals i de grup. A més, han retallat els drets de la ciutadania i la mateixa democràcia.

Hi ha més casta Catalunya o a Espanya?

La mateixa.