L'esposa del diputat del Partit Popular Enric Millo, Montserrat Viñas, ha estat nomenada com a nova cap de la Unitat contra la Violència sobre la Dona a la Subdelegació del Govern de Girona. El nomenament de Viñas apareixia ahir publicat al Butlletí Oficial de l'Estat i segons fonts de la Subdelegació del Govern, disposa d'un mes per a incorporar-se al càrrec, tot i que apunten que podria prendre posssessió al llarg de la setmana vinent.

Des de la Subdelegació del Govern a Girona expliquen que el càrrec havia estat ocupat fins ara per una persona en comissió de serveis i fa uns mesos es va decidir obrir un concurs públic per ocupar aquesta plaça i després d'avaluar els candidats presentats, va ser escollida Viñas. Segons el nomenament al Butlletí Oficial de l'Estat, la convocatòria per cobrir diferents llocs al Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques -entre els que hi ha el de Cap de la Unitat contra la Violència sobre la Dona- es va obrir al juliol i pel procediment de lliure designació.

Montse Viñas ha estat vinculada anteriorment al Departament de la Dona de la UGT de Girona i havia estat presidenta d'Unió de Dones a la mateixa província, una sectorial d'UDC.

Actes commemoratius

D'altra banda, avui es commemora el Dia Internacional per a l'eliminació de la Violència envers les Dones. L'acte institucional organitzat per la Delegació del Govern, la Diputació i l'Ajuntament de Girona es celebrarà aquest migdia a l'Auditori Josep Irla a l'Edifici de la Generalitat de Girona i comptarà amb la presència del delegat del Govern, Eudald Casadesús; el director dels Serveis Territorials d'Interior, Albert Ballesta; la directora dels Serveis Territorials de Benestar Social i Família, Montserrat Roura, i la coordinadora territorial de l'Institut Català de les Dones, Fina Surina, entre d'altres autoritats.

Durant tota la jornada, arreu de les comarques gironines es celebraran diferents actes commemoratius, com la Jornada contra la violència de gènere organitzada pel Consorci de Benestar de la Selva. A Girona, la Xarxa de Dones ha convocat un acte unitari a les set del vespre a la plaça del Vi. Una estona abans, a dos quarts de set i al Pont de Pedra, Capgirem Girona ha organitzat una acció simbòlica i la lectura d'un manifest. A Salt, l'acte central serà a les sis de la tarda, davant de la porta principal de l'Ajuntament, on es llegirà el manifest institucional i un conjunt de dones compartirà el seu testimoni amb els assistents.

La secretaria d'Igualtat de la UGT Comarques Gironines inicia avui una campanya per demanar la creació d'un arxiu públic dels homes condemnats per violència de gènere. La campanya s'allargarà fins a finals d'any i consisteix en recollir i presentar instàncies al Jutjat de Girona sol·licitant la creació d'un arxiu públic on constin els noms dels homes que han resultat condemnats amb sentències fermes i definitives per violència de gènere. L'objectiu és que aquesta informació serveixi, no només per protegir altres dones de possibles maltractaments, sinó per conscienciar sobre la necessitat de desviar el focus d'atenció social de la dona a l'agressor.