La Comissió Europea ha denunciat al Tribunal de la UE que Figueres i Banyoles -a més de Berga, Abrera i Capellades- incompleixen la directiva comunitària de tractament d'aigües residuals perquè no tenen els "sistemes adequats de col·lecció i tractament", cosa que comporta "un risc per a la salut humana, els aqüífers i el medi marí".

Tot i que "s'han resolt alguns problemes" des de la seva primera queixa el 2003, "el ritme lent de millores" ara ha portat el nou eurocomissari de Medi Ambient, Afers Marítims i Pesca, Karmenu Vella, a denunciar-ho als jutges de Luxemburg, que podrien imposar una sanció a l'Estat. Brussel·les va alertar que "encara no es fa un tractament adequat" de les aigües residuals "en aglomeracions com Berga, Figueres i Banyoles, a Catalunya" i va lamentar que "Espanya sempre s'ha quedat enrere en la implementació d'aquesta legislació" de tractament d'aigües residuals, que és del 1991.

L'executiu comunitari va recordar que, des del 93, els estats membres estan obligats a identificar "àrees sensibles on és necessari un tractament més rigorós" i des del 31 de desembre del 1998 "han d'haver posat en funcionament sistemes per recollir i tractar" les aigües residuals.

Bactèries i virus perjudicials

Brussel·les va avisar que "les aigües residuals no tractades poden estar contaminades per bactèries perjudicials i virus que presenten un risc per a la salut pública". "A més, contenen nutrients com nitrogen i fòsfor que poden malmetre aqüífers i el medi marí, promovent el creixement excessiu d'algues que asfixien altres organismes vius", es va queixar l'executiu comunitari.

En conèixer la denúncia Europea, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va assegurar que dos dels cinc municipis ja han resolt els problemes detectats amb les aigües residuals i que els altres tres estan en vies de fer-ho, tot i que no acabaran de solucionar-ho fins el 2018.

Pel que fa a Banyoles, l'ACA va informar que ja ha començat el procés de licitació per a la redacció del projecte, que està previst executar entre 2017 i 2018. A Figueres, va informar que ja s'ha consensuat amb l'Ajuntament una solució tècnica, que consisteix en un projecte de remodelació i de millores per a eliminar nutrients a la depuradora. La redacció d'aquest projecte està en fase de licitació i també es preveu que s'executi entre 2017 i 2018.

Per la seva banda, l'Ajuntament de Figueres va culpar l'ACA i a la seva falta de pressupost per no haver construït la nova estació depuradora a la ciutat, si bé la infraestructura està prevista des del 2007, quan el consistori i l'ens públic van signar un conveni. L'Ajuntament també va recordar que la gestió de l'aigua està cedida a Fisersa S.A., però que és l'ACA l'encarregada dels temes de la depuració de l'aigua i també de la construcció d'infraestructures relacionades amb aquesta finalitat.

El Consell Comarcal del Pla de l'Estany, l'ens que gestiona totes les aigües residuals de la comarca, no tenia coneixement de la denúncia. El seu president, Jordi Xargay, va explicar que la depuradora instal·lada a Santa Llogaia del Terri "compleix tots els paràmetres" que s'exigeixen. Ara bé, Xargay va reconèixer que, en moments puntuals, la infraestructura no filtra de forma adequada els compostos de nitrogen perquè no té prou capacitat.