La Comissió Europea considera que les farmàcies catalanes tenen "el dret de demanar interessos de mora" i una "compensació per costos de cobrament" si les autoritats locals o regionals "no respecten el termini de pagament establert per la llei". En aquests termes s'ha posicionat l'executiu europeu després que l'eurodiputat del Partit Popular, Santiago Fisas, presentés una pregunta sobre l'impagament a les farmàcies catalanes per part de la Generalitat, que, segons els seus càlculs, ascendeix a més de 220 milions d'euros. En la seva resposta, la CE també assevera que "Espanya ha transposat correctament" la directiva sobre morositat.

Per a Fisas, aquesta resposta posa de manifest que mentre Espanya "està complint amb la directiva", "és la incompetència de la Generalitat la que està endarrerint el pagament a les farmàcies, incomplint el seu compromís de regularitzar la situació i de liquidar el deute a final d'any". L'eurodiputat també creu que des d'Europa se suggereix a les farmàcies que portin els impagaments de la Generalitat als tribunals.

Fisas insta, de nou, que l'administració catalana faci efectiu el pagament, i lamenta que "el govern català estigui deixant en una situació financera complicada al sector farmacèutic, posant en risc també el dret dels catalans a l'accés als medicaments". Segons el seu parer, el president de la Generalitat, Artur Mas, "obsessionat amb les llistes úniques i en com separar Catalunya d'Espanya, deixa de banda la realitat dels catalans posant en risc el seu present i el seu futur".