Gairebé 5.000 electors de tretze països no europeus residents a les comarques gironines podran participar a les properes eleccions municipals, segons va informar ahir l'Institut Nacional d'Estadística. L'Oficina del Cens Electoral ha enviat una comunicació a 4.958 residents a la demarcació nacionals de Bolívia, Cap Verd, Xile, Colòmbia, Corea, Equador, Islàndia, Noruega, Nova Zelanda, Paraguai, Perú i Trinitat i Tobago, perquè puguin votar als comicis del 24 de maig. L'Oficina del Cens Electoral ha enviat una comunicació a 342.647 residents a l'Estat dels tretze països citats per facilitar la seva inscripció en el cens electoral, ja que els seus estats van signar un acord que reconeix el dret de sufragi en les municipals. Els països amb més comunicacions enviades arreu de l'Estat són Equador (125.022), Colòmbia (88.685), Bolívia (47.474) i Perú (42.772).

Els nacionals d'aquests països podran exercir el seu dret al vot en el municipi de la seva residència habitual, si consten com a inscrits al padró. Per poder votar hauran de ser majors d'edat, no estar privats del dret de sufragi actiu, tenir el permís de residència en vigor i haver residit a Espanya, legalment i ininterrompudament durant, com a mínim, els cinc anys anteriors a la sol·licitud d'inscripció en el cens electoral, amb l'excepció dels noruecs, per als quals es requereix només tres anys.

Els que rebin la comunicació i compleixin tots els requisits podran fer la sol·licitud per Internet o per correu postal que no necessita franqueig. Per la seva banda, els que compleixin tots els requisits excepte la vigència del permís de residència podran presentar la seva sol·licitud per correu ?postal, havent d'aportar fotocòpia de la targeta d'identitat d'estranger en vigor o certificat de residència expedit per la Comissaria de Policia.

També poden presentar les sol·licituds directament als seus ajuntaments de residència, omplint l'imprès disponible. En aquests casos, la identificació dels interessats serà realitzada amb la targeta d'identitat d'estranger, ?adjuntant-hi una fotocòpia d'aquesta.