Les fortes pluges que van afectar tot el territori català durant més de quatre dies van oferir ahir una imatge molt insòlita i impactant: la del pantà de Susqueda (Selva) amb l'aigua sobreeixint de la barrera com una gran cascada. Una imatge que s'ha repetit en molt poques ocasions d'ençà que es va construir el 1968. A causa de l'aigua acumulada ahir es va procedir a obrir les comportes no només de Susqueda sinó també de Sau o el Pasteral, alliberant 470 metres cúbics per segon, generant així una gran cascada d'aigua que va atraure l'atenció de veïns i curiosos que durant tot el dia es van aproximar a la zona per fotografiar l'esdeveniment.

Aquest pantà situat a Osor té una capacitat de 233 hectòmetres cúbics que diumenge es van superar provocant el desbordament del mateix i l'alliberament d'aigua posterior davant la seva impossibilitat d'acumular més litres. El seu estat en la mateixa època l'any anterior va ser similar arribant a acumular més de 220 hectèmetres cúbics gairebé 60 més que ara fa 10 anys quan n'hi havia 163. El mateix va passar a Sau (Vilanova de Sau), on es va procedir a l'alliberament d'aigua quan es va superar el 95% de la seva capacitat, amb 157 hectòmetres cúbics dels 165 de la seva capacitat total.

A part dels pantans de les comarques gironines, també al pantà de Foix (Castellet i la Gornal) es va procedir al desembassament d'aigua quan es van sobrepassar els 3,74 hectòmetres cúbics de la seva capacitat.

D'altra banda, en els embassaments de Boadella, Sant Ponç, La Llosa del Cavall i Siurana no es va haver d'alliberar l'aigua dels cabals relacionats amb les intenses pluges del cap de setmana, ja que es fa de forma ordinària per motius de gestió interna.

Pel que fa els cabals als rius i rieres, ahir ja va començar a disminuir després del fort creixement que van patir diumenge durant l'intens temporal. El riu Ter va arribar a registrar el diumenge fins a 500 metres cúbics per segon al seu pas per Ripoll mentre que ahir el nivell del cabal era gairebé quatre vegades inferior amb 151 metres cúbics. Tot i així ahir l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) alertava que aquest riu podria augmentar el seu cabal de nou, tot i la tendència a la baixa.

Pel que fa a la Muga dels 259 va passar ahir a 138 al seu pas per Castelló d'Empúries. El Daró va retornar ahir gairebé a la seva normalitat habitual i dels 221 metre cúbics per segon que van arribar a passar-hi el 30 de novembre ahir només era de 2 en el seu tram de La Bisbal. Una situació similar es va produir en el Fluvià on dels 200 metres cúbics per segon es va passar a 47 a la zona de Sant Joan de les Abadesses.

A Girona, el riu Onyar també va disminuir el seu cabal, i ahir ja eren visibles les restes de troncs i brossa arrossegats per l'aigua després de les intenses pluges. Dels 182 hectòmetres cúbics per segon ahir el cabal era només de 13.

El novembre més càlid

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, no s'espera un canvi de temps fins demà quan es preveu que arribi una certa estabilitat amb nuvolositats que podrien tornar a tapar el cel arreu. Tot i així de cara a dijous a la nit s'esperen noves precipitacions que podrien tornar a afectar tot el país. Les més importants es podrien produir al litoral i al prelitoral, tot i que no seran ni de bon tros tan destacables com les del cap de setmana passat. A més, la temperatura tindrà tendència a baixar progressivament. En aquest sentit, cal destacar que el mes de novembre ha estat càlid a gran part del país i molt càlid a l'altiplà Central, plana interior gironina, sud del Priorat, punts del litoral del Tarragonès i a la conurbació de Barcelona amb temperatures que van registrar un grau i mig més en general.