Entre gener i juny del 2014 s'han notificat onze casos de VIH a la regió sanitària de Girona, segons les dades de l'informe del Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les ITS i Sida de Catalunya (CEEISCat). Pel que fa al 2013, van ser una cinquantena els casos de VIH notificats a Girona, mentre que en el conjunt de Catalunya se'n van comptabilitzar 754.

Amb l'objectiu de mantenir estable la prevalença d'infeccions del VIH, disminuir-ne la incidència i incrementar la supervivència dels afectats gràcies a una detecció precoç, ahir va arribar a vint farmàcies dels principals municipis gironins el test ràpid de la SIDA. Es tracta de Blanes, Figueres, Girona, Olot, Palafrugell, Roses, Salt i Sant Feliu de Guíxols. La iniciativa, que es va posar en marxa coincidint amb la commemoració del Dia Mundial de la SIDA, vol fomentar la detecció precoç del VIH en col·lectius que presenten conductes de risc, i que no acostumen a usar la xarxa pública sanitària de forma habitual.I és que el 42% dels diagnòstics de VIH del 2013 a Catalunya presentaven criteris de diagnòstic tardà.

És una campanya impulsada pel CatSalut amb col·laboració amb el Col·legi de Farmacèutics i els establiments adherits disposen d'una identifiacció del programa Fes-te la prova. Es va començar a implantar de manera pilot al 2009 a Barcelona i es pot trobar en 47 farmàcies catalanes. Ha permès detectar 94 casos positius dels 9.344 analitzats, segons el Col·legi de Farmacèutics de Catalunya.

La prova s'adreça a majors de 16 anys que voluntàriament vulguin fer-se-la i que presentin una conducta de risc d'infecció pel VIH. Té un cost de 10 euros per l'usuari i consisteix en una punció a la punta del dit per recollir una mostra de sang. Els farmacèutics que s'han acollit al programa han rebut una formació específica, tant pel que fa a aspectes tècnics de la prova, els valors predictius com als aspectes d'entrevista motivacional i d'atenció a l'usuari.

El resultat es coneix al cap de 15 minuts però no és per si mateixa una prova diagnòstica i per tant, en cas que es produeixi un resultat positiu, Salut recorda que cal que l'usuari acudeixi a un centre especialitzat, on un laboratori homologat farà les analítiques adients i un metge emetrà el diagnòstic i la confirmació corresponents.