El Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Girona ha presentat un recurs contenciós administratiu contra l'acord del Consell de Ministres que obliga la Universitat de Girona a expedir el títol d'Arquitectura Tècnica amb caràcter retroactiu. El Consell Català, que està integrat pels cinc col·legis de Catalunya, ha presentat un recurs contra l'ordre que aprova la denominació del títol acadèmic que expedeix la UdG, que ha passat a dir-se Grau en Arquitectura Tècnica, amb efectes retroactius. Amb aquesta mesura, els cinc col·legis volen donar suport al grup de titulats en Arquitectura Tècnica que, entre el 2009 i el 2012, van cursar un grau d'Enginyeria de l'Edificació del qual la institució no pot expedir el títol.

La problemàtica es remunta al 2009 quan, un cop implantat el procés de Bolonya, la UdG va començar a oferir el grau d'Enginyeria d'Edificació, que substituïa els estudis d'Arquitectura Tècnica. Aleshores, hi va haver un grup d'anteriors diplomats que es van matricular a l'anomenat curs de "retitulació", uns estudis pont d'un any que els havien de servir per aconseguir la titulació del nou grau i que van oferir 30 universitats de tot l'Estat.

La titulació es va canviar de nom malgrat que el títol no estava consolidat i, quan alguns professionals van impugnar-la, una sentència del Tribunal Constitucional va declarar nul el títol. "Els opositors deien que el nou nom podia confondre", va explicar ahir el president del Col·legi d'Aparelladors a Girona, Joaquim Romans, que va afegir que els contraris a la nova denominació ho eren "per mesquinesa o ignorància".

Set universitats de l'Estat ja tenien el nom del grau consolidat i continuen impartint els estudis sota aquest nom però les que encara no havien culminat el procés d'homologació -la UdG i quatre universitat catalanes més entre elles- es van trobar amb estudiants amb un resguard que deia que tenien el grau d'enginyers d'edificació però no els podien donar aquest títol oficial. Segons Romans, hi ha 209 persones que van cursar la "retitulació" a la UdG i que no han pogut obtenir el nou títol, que obria noves oportunitats laborals a nivell europeu. Alguns dels afectats han denunciat el centre per la via contenciosa administrativa perquè asseguren sentir-se enganyats.

L'estiu passat el BOE va publicar l'acord del Consell de Ministres pel qual els estudis de la UdG passaven a denominar-se finalment Grau en Arquitectura Tècnica i, segons aquest acord, la resolució tenia caràcter retroactiu i per tant, s'ha d'aplicar a tots aquells que van cursar Enginyeria de l'Edificació.

"Respectem l'autonomia universitària", va afirmar Romans, "però la mesura no es pot aplicar amb efectes retroactius perquè aquestes persones van pagar per un títol que ara no tenen".

Els afectats proposen que el ministeri obri de manera excepcional el registre d'universitats per poder expedir els títols cursats abans de la declaració de nul·litat, com ja ha fet amb afectats d'altres centres de l'Estat. "El ministeri sembla receptiu a solucionar-ho, però qui ha de fer el primer pas és la UdG i després la Generalitat", van explicar ahir els afectats. "No notem cap esforç de la UdG per arreglar-ho", va dir Romans, que va assegurar que no vol que "per passivitat, es consolidin els canvis".