Osona, el Berguedà i el Ripollès formaran part del sistema tarifari integrat de l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de Barcelona a partir de l'1 de gener de 2015, segons ha anunciat aquest dijous el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, en una roda de premsa. La integració representarà un estalvi d'entre el 22% i el 44% per als usuaris, en funció de l'origen i destinació del viatge, i permetrà que el sistema tarifari integrat abasti 346 municipis i 5,7 milions de persones. Osona quedarà plenament integrada al sistema i als títols de transport de l'ATM, mentre que el Berguedà i el Ripollès s'inclouran en una setena corona i disposaran de paquets de targetes de 10 viatges.

El conseller ha destacat que amb la integració es dóna resposta a una "reivindicació històrica" del territori i ha assenyalat que l'ATM cobrirà el sistema tarifari integrat més gran d'Europa. La mesura, que Vila ha considerat "molt ambiciosa", representarà incorporar 150.000 potencials usuaris al sistema tarifari integrat. El conseller ha apuntat que la iniciativa "confirma l'aposta del Govern per una mobilitat sostenible en general, i pel transport públic en concret" i ha considerat "clau" que els descomptes vagin acompanyats d'una oferta de ferrocarril que "funcioni", en relació al servei de Rodalies de Renfe.

El conseller ha previst que la integració tarifària a aquestes tres comarques permetrà un increment del 10% del nombre d'usuaris dels diferents mètodes de transport públic de la zona. Durant la roda de premsa, el titular de Territori i Sostenibilitat ha detallat que les necessitats de finançament ampliar la integració a les comarques d'Osona, el Berguedà i el Ripollès són de 2 milions d'euros, que la Generalitat aportarà al pressupost de l'ATM de l'any 2015.

Osona

A Osona estan integrats actualment 8 municipis (Balenyà, Centelles, Malla, Sant Martí de Centelles, Seva, Taradell, Tona i Vic), que representen el 46,4% de la població de la comarca. A partir de l'1 de gener es començaran a integrar els 43 municipis restants, fet que suposarà fer arribar el sistema tarifari integrat a 83.180 persones més. L'ampliació de l'àmbit integrat a tot Osona es farà estenent l'actual corona 6: s'ampliarà l'actual sector 6F i es crearà el sector 6H.

Els operadors que faran possible els desplaçaments són: Rodalies de Catalunya (creix la xarxa ferroviària integrada en quatre estacions: Manlleu, Torelló, Borgonyà i Sant Quirze de Besora), 25 Osona Bus, Transports Castellà, Empresa Sagalés, Autocars Prat, Autocars Rovira i Jordi Comasòlivas (en aquest tres últims, la integració serà efectiva a la primavera per donar el temps necessari per adquirir els equipaments tecnològics pertinents).

Pel que fa als títols de transport, serà vàlida tota la gamma de títols integrats de l'ATM incloent la possibilitat d'utilització de diferents modes de transport per realitzar un desplaçament amb un únic títol i penalitzar econòmicament els transbordaments.

El Berguedà i el Ripollès

En el cas del Berguedà i el Ripollès, es crearà una setena corona. La impossibilitat tècnica del sistema magnètic d'incorporar aquesta nova corona tarifària obliga a fer una integració parcial mitjançant targetes de 10 viatges. Al Berguedà, actualment cap municipi pertany a l'àmbit del sistema tarifari integrat. La integració parcial d'aquesta comarca inclourà 31 nous municipis i l'accés a la integració de 40.555 habitants. Els operadors que possibilitaran els desplaçaments al Berguedà són: Alsina Graells, Transbages i Autocars Mir.

Pel que fa als desplaçaments de connexió entre el Berguedà i Barcelona es crearà un paquet de 7 zones Berguedà-Barcelona que inclourà una targeta de 10 viatges de l'operador Alsina Graells i una T-10 d'una zona. El preu del pack serà de 53,85¤. També s'habilitarà un pack Berguedà-Bages a un preu de 35,65 ¤. Pel que fa als desplaçaments interns de la comarca del Berguedà, la primera fase d'integració tarifària es realitzarà mitjançant la creació de targetes monomodals de 10 viatges a preus de T-10 dels operadors Alsina Graells, Transbages i Autocars Mir.

El Ripollès tampoc té cap municipi integrat, de manera que la mesura en aquesta comarca inclourà 19 nous municipis i l'accés al sistema de 25.995 usuaris. Els operadors que possibilitaran els desplaçaments són: Rodalies de Catalunya (creix la xarxa ferroviària integrada en sis estacions: La Farga de Bebié, Ripoll, Campdevànol, Ribes de Freser, Planoles i Toses), Teisa i Autocars Mir.

Pel que fa als desplaçaments de connexió entre el Ripollès i Barcelona es crearà un Pack de 7 zones Ripollès-Barcelona que inclourà una targeta de 10 viatges de Rodalies de Catalunya o Teisa i una T-10 d'una zona. El preu del pack serà de 53,85¤. Pel que fa als desplaçaments interns de la comarca del Ripollès, la primera fase d'integració tarifària es realitzarà mitjançant la creació de targetes monomodals de 10 viatges a preus de T-10 dels operadors Teisa i Autocars Mir. També s'adaptaran els preus dels títols propis de Rodalies de Catalunya.