Per segon any consecutiu els pescadors de sardina i seitó de les comarques de Girona faran veda sense rebre cap tipus d'ajuda com a compensació per les pèrdues. El sector para cinc setmanes per garantir que les talles siguin més grans però des de les confraries ja adverteixen que serà molt difícil seguir si Europa o la Generalitat no els dóna un cop de mà.

El problema rau en el fet que actualment les talles de sardina i seitó freguen els mínims i amb aquesta aturada des del 5 de desembre fins a l'11 de gener s'afavorirà que puguin assolir una mida comercialment acceptable.

Els mariners de la quarantena d'embarcacions que paren se'n van a l'atur i els armadors, els propietaris de les embarcacions, no reben cap compensació per segon any consecutiu. El problema que hi veuen els pescadors és que d'aquesta manera perdran part de l'atur que han acumulat.

En declaracions a Ràdio Girona, el president de la Federació de Confraries de Catalunya, Eusebi Esgleas, diu que suposa un esforç molt gran i que si no hi ha ajudes, serà difícil de mantenir, com ja està passant a l'arrossegament.

Segons Esgleas, Europa dóna uns fons que els estats administren com volen i l'espanyol no el destina a vedes. Una decisió diu, que xoca amb els propòsit que té Europa, que vol reduir l'esforç pesquer un 20% d'aquí al 2020. Si no es fes veda, diu Esgleas, aniríem en contra d'aquest objectiu perquè el volum de peix pescat augmentaria un 18%.