Les alteracions del cor i els grans vasos durant la gestació -cardiopaties congènites- afecten cada any 60 nadons de la Regió Sanitària de Girona. Es tracta d'una incidència que percentualment afecta el 0,8% dels nascuts vius i això fa que actualment hi hagi un total de 3.022 persones afectades, de les quals 1.600 són menors de 16 anys.

Existeixen gairebé mig centenar de lesions relacionades amb les cardiopaties congènites i freqüentment els defectes s'assocïen entre si, cosa que per als experts evidencia la necessitat de buscar una estratègia diagnòstica i terapèutica personalitzada per a cada malalt. En molts casos, és possible la detecció del defecte abans del naixement i això, sumat als progressos terapèutics, permet que entre un 85 i 90% dels afectats arribin a l'edat adulta.

El proper dimarts a les set de la tarda, les cardiopaties congènites encetaran un programa de conferències sobre les afectacions cardíaques que se celebrarà a l'auditori Josep Irla de Girona ideat per l'Institut Català de la Salut (ICS), l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) i el Departament de Salut.

Aquesta primera conferència comptarà amb la intervenció del cardiòleg pediàtric Marc Figueras, i de la cardiòloga María Jesús Pérez, ambdós membres de l'Hospital Josep Trueta. També intervindrà la psicòloga de l'Associació i Fundació de Cardiopaties Congènites, Gemma Solsona, per exposar de quina manera viuen el seu dia a dia les persones que pateixen aquesta malaltia.

El programa de conferències també tractarà sobre la mort sobtada en una conferència que se celebrarà dijous a l'auditori Josep Irla. En aquesta ocasió, el cardiòleg i investigador Ramon Brugada parlarà d'aspectes preventius relacionats amb la mort sobtada; i la cardiòloga Coloma Tirón serà l'encarregada d'explicar les causes d'aquest fenomen.

La mort sobtada suposa entre el 12 i el 20% del total de les morts al territori. Es tracta d'una mort que apareix de forma inesperada en persones que no han tingut cap símptoma en hores prèvies. El 80% de les causes són cardíaques i, d'aquestes, les més freqüents són les que es deuen a malalties adquirides de les artèries del cor, infarts o angines; la resta són degudes a malalties del múscul o del sistema elèctric del cor. Precisament aquestes últimes es caracteritzen per afectar persones joves i pel fet de ser genètiques afecten sovint diferents persones d'una mateixa família.

Rehabilitació cardíaca

Diversos pacients de la Unitat de Rehabilitació Cardíaca de l'hospital Santa Caterina de Salt passararan pedalant dotze hores seguides el proper divendres sobre un cicloergòmetre per contribuir amb La Marató de la televisió autonòmica, dedicada a les afectacions cardíaques. Els treballadors de l'IAS i de l'ICS també es podran inscriure i per cada minut pedalat la Unitat de Medicina de l'Esport donarà un euro a la Marató.