El Departament de Salut està preparant un nou decret de participació per potenciar el paper de les associacions de pacients i familiars i tenir en compte la seva opinió en polítiques sanitàries. El conseller de Salut, Boi Ruiz, va anunciar ahir en una conferència que vol fer que l'experiència de pacients i familiars sigui útil també a "tercers" i a la vegada influeixi en polítiques sanitàries en funció de la seva experiència.

Des de les associacions de pacients de les comarques gironines, s'aplaudeix la intenció de la Generalitat i consideren interessant la possibilitat de tenir una veu més vàlida en el sistema sanitari. "Malalts i cuidadors som importants pel sistema sanitari, cal que s'ens escolti, també", apuntava ahir Maria Carme Folch, presidenta del Patronat Fundació Tutelar Fadesia dedicada als malalts d'Alzheimer.

En el mateix sentit, la presidenta de l'Oncolliga Girona, Lluïsa Ferrer, apuntava "la intenció és bona, perquè les aportacions que venen de fora del sistema sempre poden aportar una visió diferent i més enriquidora". "Els professionals fan molt bé la seva feina, però nosaltres podem aportar també un altre punt de vista", afirmava Ferrer, que va afegir que en la passada legislatura ja s'havia apuntat la possibilitat que les associacions de pacients guanyessin pes i que, després d'un temps frenat, ara podia ser una bona oportunitat per reprendre-ho.

"Les associacions de malalt vivim un moment bo, sembla queSalut està intentant que ens integrem cada cop més en el sistema", explicava ahir el president de la Federació d'Associacions Gironines de Malalties del Cor, Tomas Juan Fajardo. "A nivell oficial ningú ens ha dit res encara del decret de participació, però va en la línia de la feina que s'està fent des del Consell Consultiu de Pacients, sembla que hi ha interès de convertir-nos en un pont entre el pacient i el professional per l'experiència que tenim". Si bé és cert, recorda, que quan es va presentar el Pla Director de la Cirurgia Cardíaca "teòricament es va tenir en compte l'opinió dels pacients i la realitat és que ens el vam trobar fet".

El representant dels malalts de cor també explica que fa temps que el Consell Consultiu de Pacients demana que hi hagi "un codi ètic per reconèixer les associacions de pacients que compleixin uns mínims". "Molts cops els metges no recomanen les associacions perquè no saben el que hi ha al darrere, i la realitat és que podem fer una important tasca de suport i prevenció", conclou.