Judici suspès per falta d'una víctima. La secció quarta de l'Audiència Provincial de Girona va ajornar ahir la vista oral contra un grup armenioespanyol que presumptament van assaltar de forma violenta tres domicilis a Calonge i Vallirana, al Baix Llobregat. La impossibilitat de localitzar la primera dona que va patir un atracament violent al Mas Bou de Calonge va obligar el tribunal a suspendre el judici i tractar de tornar a localitzar-la.

Es tracta d'una testimoni clau perquè, més enllà que els lladres li robessin pertinences per valor de més d'un milió d'euros, les parts necessiten que pugui facilitar durant el judici la descripció dels delincuents i altres detalls rellevants que permetin vincular els cinc acusats amb els robatoris -Radig Balansayan, Robert Grigoryan, David i Manuel Cuenca Gutiérrez i Francisco José Hernández Fernández s'enfronten a possibles condemnes d'entre 19 i 23 anys de presó-.

Encara que les principals detencions de la banda es van realitzar a Vallirana, al Baix Llobregat, el cas es va investigar des de la província i es va instruir des dels jutjats de Sant Feliu de Guíxols perquè el primer assalt violent que s'atribueix al grup va tenir lloc a Calonge. Concretament, la nit del 22 de setembre de 2011 tots els acusats van desplaçar-se des de la província de Barcelona fins al Mas Bou, ubicat en aquesta localitat empordanesa, perquè després d'haver estat vigilant-lo dies abans buscant informació sobre els objectes de valor que hi havia van acordar robar-lo.

De matinada, quan tocaven les dues, el grup va treure un vidre d'una de les finestres aprofitant que la propietària, una dona de 76 anys, estava dormint. Tots anaven amb el rostre completament cobert.

En el seu escrit de qualificació provisional, el fiscal considera que en aquest moment els dos acusats d'origen armeni van agafar la dona pel coll i mentre cridaven demanant diners li van arrencar el penjoll que duia posat i li reclamaven també el braçalet. En el transcurs d'aquesta acció també van aprofitar per lligar-li les mans amb un cinturó i li van tapar la cara amb una funda del coixí del seu llit. Un dels cinc membres de la banda va estar vigilant-la en tot moment perquè no poqués alertar la policia mentre la resta es dedicava a sostreure tot tipus d'objectes.

Passada una estona van treure-li la funda però la van emmordassar, van lligar-li els peus als barrots del llit i les mans al capçal i van seguir reclamant-li diners, llibres antics i joies. Per fugir també es van endur el cotxe de la dona, ja que hi havien carregat tot el material sostret: mòbils, diversos rellotges d'alta gamma, fermalls d'or i diamants, anells, penjolls, braçalets, arrecades, un llibre amb l'arbre genealògic de la família, un quadre del segle XIX i un pergamí honorífic. El material estava valorat en conjunt per més d'un milió d'euros.

Aquest no va ser l'únic habitatge que la banda va assaltar perquè pocs dies després els presumptes delinqüents van fixar-se com a objectiu un habitatge de Vallirana on vivia un home de 60 anys. A dos quarts d'onze de la nit del set d'octubre van entrar a la casa per la porta del jardí, que havia quedat oberta. En trobar-se amb l'home el van tirar al terra i el van començar a agredir a base de cops de puny i puntades de peu perquè els ?digués on era la caixa forta.

En aquest cas, també el van lligar tot utilitzant cablejat elèctric i cordons de sabatilles. Els lladres van aconseguir endur-se 45 rellotges -d'or, de plata del segle IX- un despertador, caixes amb monedes de col·lecció, anells, penjolls, lingots de plata, medalles nazis i ?altres objectes i altres joies, i l'home va quedar lligat fins que la policia va entrar al domicili el dia següent.

Aquest segon robatori va donar peu a la banda a fer-ne un tercer després que s'endugués també la clau d'un altre habitatge de l'home assaltat a Vallirana. Els delinqüents van escollir el dia 27 d'octubre per entrar a robar en aquesta casa i endur-se els nombrosos objectes d'art i altres peces de valor que hi havia.