L'autòpsia practicada a les dues víctimes del crim de Bordils -Manuel Abenza Pablo i Miguel Ramírez Pinto- confirma que una mort és accidental i que l'altra va ser a traïció. Uns resultats que encaixen amb la versió que van donar els dels detinguts -Manolo Pérez López i Juan Molina Torres-, que van dir que el primer dels suposats lladres va morir després que es disparés de forma accidental la retallada que portava un d'ells. L'altra víctima va morir després que un dels detinguts, Manolo Pérez el tirotejés per l'esquena i després del rematés.

Els resultats de l'examen forense practicat a l'Institut de Medicina Legal de Girona encaixen amb la versió que van donar els detinguts. I és que segons van relatar els detinguts, les dues víctimes haurien anat al Mas Pibernat per intentar robar el mig miler de plantes de marihuana que tenien. Manolo Pérez va confessar durant la seva declaració a comissaria que el crim es va produir mentre tractava d'evitar que uns lladres armats amb una retallada li robessin.

Va afegir que havia carregat la seva escopeta de caça en sentir els gossos bordar aquella nit i quan va obrir la porta d'entrada per veure si hi havia algú, s'hi va trobar Manuel Abenza Pablo encanonant-lo a la barbeta amb una retallada i va forcejar-hi. Durant la baralla es van produir dos trets; un que no va impactar a ningú sinó que va acabar al sostre de la cuina i el segon que va acabar al pit d'Abenza provocant-li la mort.

L'altra víctima, Miguel Ramírez Pinto, en sentir els trets va voler fugir però Manolo Pérez va disparar-li dos trets amb la seva escopeta de cacera a la zona lumbar mentre s'escapolia pel pati de la casa amb només la llum de la lluna. Els trets el van ferir de forma superficial i per tant, no li va afectar cap punt vital. Pérez ràpidament es va apropar a l'home que havia caigut a la tanca metàl·lica de la casa, va girar de costat el cap de Ramírez i li va engegar un tret al crani per rematar-lo. Aquest impacte de bala és el que li va produir la mort, segons va revelar l'autòpsia.

Quan els dos homes van ser morts és quan l'altre detingut per l'homicidi, Juan Molina Torres actua. L'home que feia dues setmanes que havia sortit de la presó juntament amb Manolo Pérez van agafar els dos cossos i els van carregar amb la furgoneta amb la qual es volien desfer dels cadàvers. Van anar fins a la zona del riu, però la seva furgoneta va quedar embarrancada i tement que potser hi havia més persones que els volien robar van tornar a casa ja que havien vist un cotxe vermell fugir del mas.

I és aquesta tercerca persona, la del cotxe vermell, qui en teoria va alertar el 112 del tiroteig al mas. Va identificar-se com a Antonio i va assegurar que havia sentit cinc trets i que va dir als Mossos en quin indret de Bordils havia ocorregut el crim i que una furgoneta blanca havia fugit. Aquesta persona, a qui estan buscant els agents, és clau i de fet, es sospita que seria el tercer lladre, que esperava els altres dos a fora amb un cotxe.

Avui està previst que Manolo Pérez López i Juan Molina Torres, passin a disposició judicial.

Les víctimes

Les dues víctimes eren veïnes dels barris de Vila-roja i de la Font de la Pólvora i formaven part de la mateixa família: Manuel Abenza tenia 29 anys i Miguel Ramírez, 54.

Aquest darrer va ser condemnat l'any 2012 a sis mesos de presó per intentar entrar a robar a un banc d'Amer amb el mètode del butron l'any 2009. En aquell moment, Ramírez havia sortit feia poc temps en llibertat condicional i va buscar un soci -Manuel Abenza Quer- que l'ajudés a donar el cop. La policia els va detenir in fraganti mentre estaven foradant la paret per accedir a l'habitació de les calderes i entrar al banc.