Els efectes de la llevantada de finals de novembre i principis de desembre encara perduren. Una de les conseqüències que va deixar el temporal de vent i pluja va ser una pujada notable del nivell del mar a l'Estartit. De fet, segons dades que va recollir el meteoròleg Josep Pascual, el 30 de novembre l'aigua del mar va assolir el nivell més alt dels darrers 25 anys a l'Estartit, amb 70 centímetres per sobre de la mitjana.

Tal com va informar ahir el portal 324.cat, la llevantada va representar un rècord històric del nivell marítim. Fins aleshores, a l'Estartit el rècord se situava també al mes de novembre, tot i que de l'any 1997, quan el nivell de l'aigua va ser de 62 centímetres superiors respecte a la mitjana. Això, tenint en compte que el nivell zero del mareògraf correspon al nivell mitjà del mar registrat a l'Estartit entre els anys 1990 i 1995, segons dades de Pascual.

Pel que fa a la causa de la pujada del nivell de mar a la zona de les Illes Medes, segons va detallar el mateix portal informatiu, es deu a una sèrie de factors. En primer lloc, la baixa pressió atmosfèrica provoca que, per la descompressió, el nivell del mar s'incrementi. També el fort vent de llevant causa aquest augment, perquè empeny la massa d'aigua del mar cap a terra. A més, en el cas concret de l'Estartit, la temperatura del mar es troba bastant temperada. De fet, la temperatura se situa prop de tres graus per sobre de la mitjana fins als 60 o 70 metres de fondària. Així, l'aigua calenta és menys densa i permet més dilatació.

Finalment, l'entrada continuada d'aigua al mar Mediterrani per l'Estret de Gibraltar, a causa del vent de ponent, omple més el conjunt del Mediterrani. Per tot plegat, el resultat ha estat un augment considerable del nivell del mar a l'Estartit. És per això que, malgrat que hi hagi la percepció que algun altre temporal dels últims 25 anys hagi deixat el mar més alterat, a la zona de les Illes Medes no havia pujat tant fins a principis de desembre, fa només quinze dies, a causa de la llevantada intensa que hi va haver al conjunt de la província de Girona.

Màxima mitjana anual

A part del rècord en la pujada del nivell del mar a l'Estartit, el 2014 també es podria tancar amb una altra dada història a aquesta zona. El fet és que el nivell mitjà del mar d'aquest any a l'Estartit pot representar un rècord des de 1990, segons les dades de Pascual. Unes xifres que no contrasten amb un els últims informes que ha fet l'Organització Mundial de la Meteorologia (OMM).

Malgrat que els darrers dies les temperatures han tocat fons, el fet és que el 2014 apunta a ser l'any més càlid dels últims temps. Segons l'OMM, la causa d'aquesta situació es deu a unes temperatures del mar elevades i a unes precipitacions que són "excepcionalment intenses". Així mateix, l'informe de l'Organització Mundial de la Meteorologia determina que, del gener a l'octubre, la temperatura mitjana mundial de l'aire sobre la superfície terrestre i del mar ha estat superior en més de 0,57 graus respecte al període 1961-1990. Tot i això, sembla que els últims dies de l'any estan trencant la tendència càlida.